A világtörténelem tíz legnagyobb bankrablása

Triple 9 Cinema nine cop thriller dirty cops police MAFIA bank robbery electric lamp BAG safe deposit boxes SQUARE FORMAT
Triple 9 Year : 2016 USA Director : John Hillcoat Photo: Bob Mahoney. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Vágólapra másolva!
A világtörténelem legnagyobb bankrablásai sok mindenben különböznek egymástól. Volt, amikor egy vonatot kellett megállítani, volt hogy 14 alkalmazottat kellett bezárni egy széfbe, de olyan is akadt, amelyhez elég volt egyetlen egy levél. Ráadásul az elrabolt vagyon az esetek többségében soha nem került elő. Íme, a tíz legismertebb sikeres bankrablás története.
Vágólapra másolva!

Amióta léteznek bankok, azóta - azokat a gyors meggazdagodás reményében - mindig megpróbálták kirabolni. Bár az idő előrehaladásával, a technológia fejlődésével és biztonsági intézkedésék szigorodásával egy-egy intézmény páncéltermének kifosztása sokkal komplexebb feladat lett, a történelem legnagyobb bankrablásainak fele a 2000-es években történt.

10. hely: A dunbari biztonsági őr – Értéke: 18,9 millió dollár

Az Egyesült Államok területén történt legnagyobb készpénzes rablást Dunbar városában hajtották végre 1997-ben. A rablás belső munka volt, kitervelője pedig Allen Pace, aki a városban dolgozott biztonsági őrként. Pace-nek munkája során rengeteg ideje volt kifigyelni, hogy mely időpontokban van a pénzszállító tele,

de emellett ismerte a biztonsági kamerák működését, és azok vakfoltjait is.

Miután maga mellé vette öt gyerekkori barátját, 1997. szeptember 2-án kiiktatták a biztonsági embereket a pénzszállítóban, majd a pénzzel teli kocsival megszöktek. A rendőrségnek azonnal leesett, hogy a támadást olyan valaki tervelhette ki, aki a cégnél dolgozott. A banda végül úgy bukott le, hogy az egyik tag az eredeti rablásból származó bankjeggyel fizetett, amit később visszavezettek az elkövetőkhöz.

Miután Eugene Hillt elkapták, letartóztatták. Később ő dobta fel a banda tagjait, a rablás kitervelője 24 év börtönbüntetést kapott. 10 millió dollár a mai napig hiányzik.

Allen Pace 2021-ben szabadul.


Érdekesség, hogy az Egyesült Államok történelmének három legnagyobb készpénzes rablása mind 1997-ben történt.

9. hely: Rablás a reptéren – Értéke: 30 millió dollár

1983 novemberében egy hattagú banda betört a Brink's MAT nevű bank raktárába a londoni Heathrow repterén. Segítségükre volt egy biztonsági őr is, aki jelentősen megkönnyítette a rablást. Az eredeti tervek szerint "csak" 3 millió fontot szerettek volna elhozni készpénzben,

de miután felfedezték a több tonna súlyú aranyrudakat és gyémántot, a terv megváltozott.

Az ügyhöz több gyilkossági ügy is köthető, az elkövetőket elfogták, de az arany jelentős része soha nem került elő.

Aranyrudakat is elloptak Forrás: AFP

8. hely: Családfenyegetés – Értéke: 50 millió dollár

2004 karácsonya előtt pár nappal néhány bűnöző két Northern Bank menedzser családját is rettegésben tartotta az észak-írországi Belfastban. Mivel a két férfit megfenyegették, ezért ők családjuk védelme érdekében másnap rutinszerűen bementek dolgozni,

majd a munkaidő végén beengedték a rablókat a bankba.

Ezt követően a rablók sértetlenül elengedték a családtagokat. Ugyan letartóztatások történtek (pénzmosás miatt), és a készpénz egy része is előkerült, de az ügyet a mai napig nem sikerült teljesen megoldani.

7. hely: Alagút Brazíliában – Értéke: 68,9 millió dollár

2005-ben egy rablókból álló csoport kibérelt egy házat a Brazil Nemzeti Bank közelében. Az albérlet alagsorából 78 méteres alagutat ástak három hónap alatt a bank alá. Egy augusztusi hétvégén aztán az árammal ellátott járaton keresztül

3,5 fél tonna papírpénzt mozgattak meg, míg a rablásra csak hétfőn derült fény.

Ez az idő elég volt arra, hogy a bankrablók eltűnjenek a pénzzel, de így is sikerült 40 embert letartóztatni az üggyel kapcsolatban. Ám ennek ellenére is csak 8 millió dollár került elő a hatalmas zsákmányból.

Rendőrök és újságírók az alagút torkában Forrás: AFP/Tuno Viera

6. hely: A nagy vonatrablás – Jelenértéke: 74 millió dollár

1963-ban, Buckinghamshire mellett egy banda kirabolt egy vonatot, amely a Royal Mail (a brit posta) nagyértékű csomagjait is szállította.

A 16 fős csoport célpontja a Nightflyer névre hallgató, Glasgow-ba tartó vonat volt. Miután a szerelvényt sikerült megállítani, a mozdonyvezetőt leütötték, majd kifosztották a csomagokkal teli kocsit.

A módszer annyira hatékony és gyors volt, hogy a többi kocsiban ülő utas észre sem vette a rablást.

Végül 128 zsákból 120-at elhoztak, és ehhez elég volt 15-20 perc.

A csatárláncban álló emberek a várakozó autókhoz jutatták el a csomagokat, majd azzal szállították tovább a zsákmányt.

Bár a pénz jelentős része eltűnt, a bandát szinte teljes egészében sikerült elfogni.

A cikk folytatásáért, azaz az öt legsikeresebb bankrablásáért kattintson tovább!