A világtörténelem tíz legnagyobb bankrablása

2019.03.31. 12:07

5. hely: A kenti rablás – Értéke: 92,5 millió dollár

Ez az egyik legnagyobb készpénzrablás a brit történelemben. Az angliai Kent városában egy kisebb rablóbanda tört be a helyi bankba 2006-ban, ahol megfenyegették a bankigazgatót és annak családját is. Végül a bankban dolgozó 14 alkalmazottat megkötözték, és kényszerítették az igazgatót, hogy nyissa ki a széfet.

Miután 92 és fél millió dollár értékben raboltak készpénzt, a megkötözött alkalmazottakat is bezárták a széfbe. Az elkövetőket később elkapták, és elítélték, egyikükről csak annyit tudni, hogy a karibi-térségbe menekült.

4. hely: Az olasz meló – Jelenértéke: 200 millió dollár

Az egyik leghíresebb bankrablás helyszíne az angliai Knightsbridge volt 1987-ben. Az olasz playboy, Valerio Viccei itt hajtotta végre legeredményesebb betörését, ugyanis korábban már 50 különböző bankrablásban vett részt, vagy szervezte meg azokat.

A sikerhez képest maga a rablás viszonylag egyszerű volt. A nyitvatartási idő után a bankba lépve megkérte a biztonsági őrt, hogy a széfekkel teli szobában kinyithassa a kis saját fiókját. Miután ő és felfegyverzett társa leszerelték az őröket és a fiókvezetőt, egyszerűen erősítést hívtak, és kipakolták az összes széfet.

Végül összesen 200 millió dollárnak megfelelő készpénzzel, ékszerrel és egyéb vagyontárggyal távoztak. Viccei a rablás után Dél-Amerikába menekült, de később elkapták Nagy-Britanniában, amikor éppen Ferrariját szállíttatta az országba.

3. hely: A közel-keleti bankrablás – Jelenértéke: 210 millió dollár

A libanoni polgárháború közepén, 1976. január 20-án történt a történelem egyik legnagyobb bankrablása. A Palesztin Felszabadítási Szervezet berobbantotta egy templom oldalát, ami közös volt a helyi British Bank egyik falával. Miután a robbanás lyukat ütött a pénzintézeten, szakképzet lakatosok törték fel a széfeket.

Összesen 50 millió dollárnyi arany, készpénz, ékszer tűnt el, amely napjainkra már többszörösét éri.

100 dolláros bankjegyek - IllusztrációForrás: AFP/Science Photo Library/KTSDESIGN

2. hely: Őrök munkában – Értéke: 282 millió dollár

Erről a bankrablásról lehet a listán szereplő esetek közül a legkevesebbet tudni. Az iraki belügyminiszter közleménye szerint a rablást néhány, a banknak dolgozó őr szervezte meg. Emellett a rendőrség úgy hiszi, hogy a rablás megszervezésében részt vettek minisztériumi alkalmazottak és hivatalnokok is, de nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy ezt egyértelműen ki lehessen jelenteni.

Annyi biztos, hogy 2007-ben az éj leple alatt, zaj nélkül rabolták ki a bagdadi bankot.

A rablásra a lehető legegyszerűbben derült fény: a reggel érkező alkalmazottak a széfnél sem pénzt, sem őröket nem találtak. Később néhány őrt elfogtak, de csak a pénz kis hányada került elő.

1. hely – Az iraki családi biznisz – Értéke: 920 millió dollár

Minden idők legnagyobb bankrablásához nem kellett robbantani, nem kellett álarcot húzni, nem kellett túszokat ejteni, és nem volt szükség fegyverre sem.

Mindössze egy dolog kellett: egy levél magától Szaddám Husszeintől.

Az eset 2003 márciusában történt, közvetlenül azelőtt, hogy az amerikai hadsereg bombázni kezdte az iraki fővárost.

Szaddám Husszein saját fiát, Kuszájt kérte meg arra, hogy rabolja ki az Iraki Központi Bankot. A levél felmutatása után minden kapu megnyílt, majd ötórányi rakodás után több furgon is megteltet 100 dolláros bankjegyekkel.

Kuszájjal később az amerikai hadsereg végzett.

A pénz egy részét még szállítás közben foglalta le a rendőrség, míg 650 millió dollárt akkor találtak meg, amikor Szaddám Husszein palotáját kutatták át.

Előző
  • 1
  • 2
Következő