Minden cégre vonatkozó fontos fizetési határidő jár le ma

számlacsomag céges számla tanácsadás
Close-up of hands of a businesswoman and two businessmen sitting at desk, discussing.
Vágólapra másolva!
A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 2011. november 21-i módosítása óta a kamarai közfeladatok ellátásához évente ötezer forint kamarai hozzájárulást kell fizetniük a gazdálkodó szervezeteknek. Ennek a határideje idén is március 31-e.
Vágólapra másolva!

A díjat a vállalkozás székhelye szerinti területi kamara bankszámlaszámára kell átutalni. A területi kamarák bankszámlaszámai a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján találhatók meg, az egyes területi kamarák saját honlapjára a logójukra kattintva lehet eljutni.

A kamara az ötezer forintos hozzájárulás fejében köteles a gazdálkodó szervezetek részére a törvényben meghatározott szolgáltatásokat térítésmentesen nyújtani, azaz

tanácsadást gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, illetve üzleti partnerkeresést és pályázatfigyelést.

E-mailben, telefonon és személyesen is várják a gazdálkodó szervezetek megkereséseit a kamarák.

Érdemes határidőre befizetni az éves kamarai hozzájárulást, különben duplaannyiba kerül, ha az adóhivatal köztartozásként hajtja be Forrás: Photononstop/Govin-Sorel

A kamarai hozzájárulást megfizető vállalkozások nem válnak kamarai taggá, de a megfizetett hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonásra kerül a tagdíjból.

A kereskedelmi és iparkamarai hozzájárulás nem érinti az agráriumot,

vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokat, a mezőgazdasági termelőket, nekik tagdíjat kell fizetniük az agrárkamaránál.

Akik elmulasztják az ötezer forintos hozzájárulás megfizetését, azok számíthatnak arra, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) behajthatja a díjat, miután az köztartozásnak minősül.

Ilyenkor a végrehajtásnak további ötezer forintos költsége is van,

így a gazdálkodó szervezet összesen tízezer forintot fizet a kamarai hozzájárulással összefüggésben.