Vezető szerepre törekszenek a magyar pénzügyi szakemberek

2019.03.30. 10:06

A magyar pénzügyi szakemberek vezető szerepre törekszenek a pénzügyi innovációk terén – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy szakmai konferencián Budapesten.

A Magyar Nemzeti Bank ötödik alkalommal rendezte meg a Budapest renminbi kezdeményezés című nemzetközi konferenciát, amelynek keretében a hazai és külföldi gazdasági és pénzügyi vezetők és szakértők a magyar-kínai gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok helyzetét és fejlődési irányait vitatták meg.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Magyar Nemzeti Bank ötödik alkalommal megrendezett Budapest renminbi kezdeményezés című nemzetközi konferenciájánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A jegybank alelnöke újságíróknak elmondta: az MNB szempontjából azért fontos ez a kezdeményezés, mert a kínai fizetőeszköz, a renminbi a világméretű devizává válásában, ezen szerepének erősítésében a magyar jegybank is sokféle módon szerepet játszik. Ennek elemeként van renminbi az MNB devizatartalékában, van kultúrális együttműködés az intézmények között, emellett az MNB tudományoa területeken együttműködik a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a kínai Fudan Egyetemmel – mutatott rá Nagy Márton.

Az MNB alelnöke szerint

a mostani fórum lehetőséget termet arra, hogy a befektetői kapcsolatok és a szakmai képzések erősödjenek Magyarország, a kelet-közép-európai régió és Kína között.
Nagy Márton a tanácskozáson arról is szólt, hogy az MNB maga is hozzájárul az új pénzügyi szolgáltatások térnyeréséhez, az új pénzügyi megoldásokat kidolgozó úgynevezett fintech cégek megerősítéséhez. Nagy Márton rámutatott: ez a tanácskozás jól illeszkedik "Az egy út – egy övezet" kezdeményezés céljaihoz is.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (k), mellette Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke (b) és Kui Jong-hao, a kínai Fudan Egyetem rektorhelyettese (j) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötödik alkalommal megrendezett Budapest renminbi kezdeményezés című nemzetközi konferenciájánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: soha nem voltak még ilyen erősek a magyar-kínai kapcsolatok.Hónapról-hónapra valamilyen új együttműködési forma bizonyítja ezt, például az is ennek jele, hogy a Kínai Központi Bank nemrég központot nyitott Magyarországon.

Magyar Levente kiemelte: gyümölcsöző együttműködést ígér a következő időszak is a két ország pénzügyi financiális együttműködésében.

A rendezvényen Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke rámutatott: napjainkban a magyar bankrendszer minden tagja növekedni tud, ami egy igen kedvező gazdasági környezetet jelent,

tavaly a magyar GDP majdnem öt százalékkal bővült éves szinten, és a hazai bankrendszer tagjainak döntő többsége nyereségesen tevékenykedett. A magyar bankok kedvező likviditással rendelkeznek, tőkehelyzetük nagyon stabil.

A Renminbi kezdeményezésen felszólaló kínai oktatók hangsúlyozták: szorosan együttműködnek a Corvinus Egyetemmel, hogy ezen keresztül később a magyar pénzügyi szektorban is több, erősebb kapcsolatot tudjanak majd kialakítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK