Bemutatták Kongó első, mesterséges intelligencia vezérelte robotját

Artificial intelligence, conceptual image ARTWORK GREEN BACKGROUND CONCEPT IDEA CONCEPTUAL ILLUSTRATION HUMAN LIKENESS HUMAN HEAD HUMAN FACE BRAIN AI ARTIFICIAL INTELLIGENCE ANDROID CODE BINARY CODE NUMBER COGNITIVE VERTICAL Artificial intelligence, conce
Artificial intelligence, conceptual computer artwork.
Vágólapra másolva!
A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában működik az ország első olyan robotja, amelyet mesterséges intelligencia vezérel. A Fred névre keresztelt, barátságosra programozott robot egy mobilcég szolgáltatásait próbálja eladni az arra tévedőknek, akik viszont inkább "rá" kíváncsiak - írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

A kongói főváros egyik bevásárlóközpontjában lehet összefutni Freddel, a Vodacom Congo robotalkalmazottjával, amint a cég kirendeltsége előtt cirkál és beszélget a potenciális ügyfelekkel. Akik a hírek szerint odáig vannak Fredért, és inkább közös fotókat készítenek vele, és csak másodsorban kíváncsiak ajánlataira.

Fred a Vodacom-ot képviseli a kongói fővárosban Forrás:YouTube

A kongói távközlési szolgáltató mérnökei tervezte, orosz szakemberek által beprogramozott robotot ugyanis azért állították munkába, hogy ezzel is csökkentsék az alkalmazottak számát. Fred magabiztosan válaszol a legtipikusabb ügyfélkérdésekre a cég szolgáltatásait illetően, s persze értékesíteni is próbál a leendő ügyfeleknek.

Ezzel ő az első robot, akire a távközlési cég hivatalosan is ügyfélmenedzserként tekint.

A helyszíni riportok szerint a vásárlók nagyon kedvelik Fredet, bár pár fejlesztésnek örülnének a robottal kapcsolatban. A Vodacom Congo egyik képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta, szakembereik már dolgoznak azon, hogy Fredet még "közvetlenebbé" tegyék, és hogy egyre inkább személyre szabott válaszokat tudjon adni az érdeklődőknek.

A vásárlók nagyon kedvelik Forrás:YouTube

A közösségi médiában ugyanakkor nem ennyire népszerű Fred. Sokan azt kifogásolják, nem túl jó ötlet alapvetően emberek által végzett munkára mesterséges intelligenciát alkalmazni ott, ahol

a hivatalos munkanélküliségi ráta még 2014-ben is 43 százalék volt.

Ez ugyanis az utolsó év, amiről az ország hivatalosan közölt munkanélküliség statisztikai adatokat.

S miközben Fred a bevásárlóközpontban végzi munkáját, az ország keleti felén ebolajárvány tombol. Erről a helyzetről ebben a cikkében írt az Origo.