A Magyarország feletti légi forgalom tíz százalékkal nőtt tavaly, ennek nyomán a repülők irányításából származó bevétel is emelkedett.

Tavaly 35,8 milliárd forint bevétele származott a HungaroControl Zrt.-nek a repülőgépek irányításából – ezt az állami tulajdonban lévő vállalat közölte a Világgazdaság megkeresésére. Ennek az összegnek a túlnyomó része, hozzávetőlegesen 80 százaléka a magyarországi átrepülő forgalomból keletkezett, a fennmaradó részt a felszálló gépek és a Koszovó feletti magaslégtér irányítása generálta.

Az összeg 1,2 milliárd forinttal múlja felül a 2017. évit, ami mintegy 3,5 százalékos növekedést jelent.

A HungaroControl repülésirányító központjaForrás: Polyák Attila - Origo

A magyar légi navigációs szolgáltató 2018-ban – beleszámítva a 2014 óta ellátott, áprilistól határozatlan időre módosított koszovói missziót is – több mint egymillió gépet kezelt, éves bázison 10 százalék körüli volt a bővülés. 

A légi irányításért fizetendő díjak megállapítása az Európai Bizottság által elfogadott teljesítményterv és a költséghatékonysági célok alapján történik.  

Az elfogadott teljesítményterv a 2015-2019-es időszakra szól, a következő, 2020-2024-es időszakra készülő tervezetet az illetékes állami szerveknek október 1-jéig kell eljuttatniuk jóváhagyásra a bizottságnak. „A HungaroControl a többletforgalomból adódó bevételből az elfogadott teljesítményterv alapján részesülhet. A díjak meghatározása évente, de a forint-euró árfolyam ingadozása miatt havonta is módosulhat" – írta a vállalat a közleményében.