Míg a világ harcol ellene, az olajvállalatok a műanyagban látják a jövőt

2019.03.29. 12:29

A héten a Saudi Aramco bejelentette, hogy 69,1 milliárd dollárért 70 százalékos részesedést vásárolnak a világ egyik legnagyobb petrolkémiai vállalatában.

A Sabic, teljes nevén a Saudi Basic Industries Corporation részvényeinek fennmaradó 30 százaléka továbbra is elérhető lesz a tőzsdén. Mohamed bin Szalman, az ország koronahercege állítólag alternatívaként választotta az üzletet, hiszen a Saudi Aramco tervezett tőzsdére vonulása végül nem történt meg.

Szakértők szerint a koronaherceg végül csak elérte amit szeretett volna, hiszen a Saudi Aramco attól a befektetési alaptól vette meg a Sabic 70 százalékát, amelyet azért hozott létre Szalman herceg, hogy modernizálni tudják az országot.

illusztrációForrás: AFP/Ian Timberlake

Ennek köszönhetően most komoly tőkéhez jut az alap, amely segíteni fog abban, hogy megvalósítsák a terveket és további befektetéseket hajtsanak végre.

Ráadásul ez egy sokkal simább út, mint a Saudi Aramco esetleges tőzsdére lépése, ahol nyilvánosságra kellett volna hozni a vállalat erősen titkolt dokumentumait.

Az nem tisztázott, hogy az Aramco miből fogja fedezni a kiadásokat, de nagyon valószínű, hogy több milliárd dolláros kölcsönt kell majd felvenniük. Az üzlet jó hír az olyan befektetési bankoknak, mint a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley, amelyek a Saudi Aramco tőzsdére vonulását (IPO) készítették elő tanácsadóként. Ugyan a lehetőség elúszott, de legalább a Sabic felvásárlásával kapcsolatban újabb megbízást kaptak.

A szakértők szerint az ügylet teljesen beleillik az Aramco terveibe, mivel az olajvállalat szereté diverzifikálni portfólióját. Az Aramco már egy ideje keményen pumpálja a pénzt a műanyag előállításához szükséges petrolkémiai iparba, mert hisznek abban, hogy a műanyag iránti kereslet a nyugati szabályozások és tiltások ellenére is nőni fog.