Míg a világ harcol ellene, az olajvállalatok a műanyagban látják a jövőt

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
A héten a Saudi Aramco bejelentette, hogy 69,1 milliárd dollárért 70 százalékos részesedést vásárolnak a világ egyik legnagyobb petrolkémiai vállalatában.
Vágólapra másolva!

A Sabic, teljes nevén a Saudi Basic Industries Corporation részvényeinek fennmaradó 30 százaléka továbbra is elérhető lesz a tőzsdén. Mohamed bin Szalman, az ország koronahercege állítólag alternatívaként választotta az üzletet,

hiszen a Saudi Aramco tervezett tőzsdére vonulása végül nem történt meg.

Szakértők szerint a koronaherceg végül csak elérte amit szeretett volna, hiszen a Saudi Aramco attól a befektetési alaptól vette meg a Sabic 70 százalékát, amelyet azért hozott létre Szalman herceg, hogy modernizálni tudják az országot.

illusztráció Forrás: AFP/Ian Timberlake

Ennek köszönhetően most komoly tőkéhez jut az alap, amely segíteni fog abban, hogy megvalósítsák a terveket és további befektetéseket hajtsanak végre.

Ráadásul ez egy sokkal simább út, mint a Saudi Aramco esetleges tőzsdére lépése, ahol nyilvánosságra kellett volna hozni a vállalat erősen titkolt dokumentumait.

Az nem tisztázott, hogy az Aramco miből fogja fedezni a kiadásokat, de nagyon valószínű, hogy több milliárd dolláros kölcsönt kell majd felvenniük. Az üzlet jó hír az olyan befektetési bankoknak, mint a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley, amelyek a Saudi Aramco tőzsdére vonulását (IPO) készítették elő tanácsadóként. Ugyan a lehetőség elúszott, de legalább a Sabic felvásárlásával kapcsolatban újabb megbízást kaptak.

A szakértők szerint az ügylet teljesen beleillik az Aramco terveibe, mivel az olajvállalat szereté diverzifikálni portfólióját. Az Aramco már egy ideje keményen pumpálja a pénzt a műanyag előállításához szükséges petrolkémiai iparba, mert hisznek abban, hogy a műanyag iránti kereslet a nyugati szabályozások és tiltások ellenére is nőni fog.