Vagyonokat érnek korunk sárkányai, amikből sokan gyógyszert készítenének

ANIMAL Animals number ASIA claw CLOSE-UP Day Detail ENDANGERED SPECIES HORIZONTAL Indonesia komodo dragon Komodo National Park Lesser Sunda Islands lezard lizards NATIONAL PARK No People One animal Outdoors paw Reptile Rinca Island South East Asia UNESCO
Indonesia, East Nusa Tenggara, Rinca Island, Komodo National Park listed as World Heritage by UNESCO, paw of a Komodo Dragon (Varanus komodoensis) with fingers crossed
Vágólapra másolva!
Jól szervezett bűnözői csoportot számoltak fel az indonéz hatóságok, amelynek tagjai a Föld egyik különleges állatfajának egyedeire, az óriási varánuszokra, azaz a komodói sárkányokra, ezekre az ikonikus gyíkfélékre szakosodtak.
Vágólapra másolva!

Az indonéz hatóságok kilenc embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy jelentékeny részt vállaltak a komodói varánuszok illegális értékesítésében - írja az Asia Times.

Egy komodói sárkány karma egy, a védelmükre létrehozott nemzeti parkban készült felvételen Forrás: hemis.fr/CEGALERBA Nicolas / hemis.fr/Cegalerba Nicolas / Hemis.Fr

A férfiakat néhány nappal ezelőtt Surabayában, Jáva szigetének egyik keleti nagyvárosában kapcsolták le a rendőrök. A gyanú szerint több mint 40 komodói sárkányt adtak el, mindegyiket 500 millió rúpiáért, azaz 35 ezer dollárnak megfelelő összegért, mire lefülelték őket.

Ez forintban kifejezve közel 10 millió, ennyit ér tehát most egy komodói sárkánygyík az illegális állatkereskedelemben.

Rofiq Ripto Himawan, az akcióban részt vevő egyik rendőrtiszt elmondta, az óriásgyíkokat még mindig nagyon kedvelik Ázsiában a hagyományos orvoslásban hívők, illetve azok egy része, ezért a vevők is általában innen érkeznek. Sokan ugyanis úgy gondolják, az állatoknak nagy szerep juthat bizonyos betegségek visszaszorításában.

Két óriási sárkánygyík harcol egymással Forrás: Biosphoto/Andrey Gudkov / Biosphoto/Andrey Gudkov

Ez egyébként nem megalapozatlan elképzelés, mivel a sárkánygyíkok vére valóban tartalmaz olyan összetevőket, amelyek ellenállnak azoknak a veszélyes baktériumoknak is, melyeket a legerősebb gyógyászati antibiotikumok sem tudnak mindig legyőzni. Így elméletileg az óriási hüllőknek fontos szerep juthat új gyógyszerek kifejlesztésében.

Az állatfaj azonban szigorúan védett, a becslések szerint már csak néhány ezer példánya él természetes környezetében.

A rendőrség a rajtaütés után azt is elmondta, a komodói hüllőkkel együtt más különösen védett állatokat - tobzoskákat, madarakat, macskaféléket - is találtak a gyanusítottaknál.

Egy újszülött sárkánygyík chipbeültetését készítik elő környezetvédelmi szakemberek Surabaya városában Forrás: AFP/Juni Kriswanto

A hatóságok most természetvédők és állatorvosok bevonásával dolgoznak azon, hogy az állatok visszajussanak természetes élőhelyükre. A hatóságok azt is felderítették, hogy az illegális állatkereskedők a közösségi média felületeit használták a vevőkkel való kapcsolattartásra.