Kirabolták a vizeket, tönkremehet a halászat

CHINA-KUNMING-DIANCHI LAKE-FISHING-OPEN (CN)
(170930) -- KUNMING, Sept. 30, 2017 (Xinhua) -- Fishermen sell fish at a market near the Dianchi Lake in Kunming, capital of southwest China's Yunnan Province, Sept. 30, 2017. Dianchi Lake officially opened for fishing on Saturday. This year, fishing season is divided into two periods. During the first period from Sept. 30 to Oct. 11, fishermen can catch big fish. During the second period from Oct. 16 to Nov. 20, they can fish for whitebaits and shrimps. (Xinhua/Lin Yiguang) (lb)
Vágólapra másolva!
Egy hónapon át, április 1-től 30-ig tartó halászati tilalmat rendeltek el az ország vizeire Sierra Leone hatóságai, egyúttal a nagy halfeldolgozó vállalatoknak megtiltották az exportot ugyanerre az időtartamra - írja az Africanews. Az ok: kínai és koreai illegális halászok olyan mértékig fosztották ki az afrikai ország felségvizeit, hogy már az ottani, tradicionális alapokon nyugvó halászat számára sincs elég hal.
Vágólapra másolva!

"Valamennyi halászati vállalattól azt várjuk, hogy az exporttilalom ideje alatt tartsák hűtőházaikban az árut" - jelentette ki Sierra Leone halászati és tengerészeti minisztere, Emma Kowa Jalloh azt követően, hogy a kormány döntést hozott a halászat ideiglenes tilalmáról az ország felségvizein. Ez azt is jelenti - írja egy kameruni hírportál -, hogy az ipari halászatot teljesen felfüggeszti az ország erre az időtartamra, és a helyi, hagyományos módon halászók is csak annyi halat foghatnak ki, amennyit aztán értékesítenek a helyi piacokon.

Sierra Leone partszakasza: rengeteg ember megélhetése függ a hagyományos halászattól Forrás: Photononstop/Sbastien Boisse

A kormánydöntés oka az, hogy az utóbbi években annyira megnőtt az ipari, és ettől elválaszthatatlanul, az illegális halászati tevékenység a térségben, hogy az már komolyan veszélyezteti a fenntarthatóságot. Ha ez a tendencia folytatódik, az azzal fenyeget, hogy teljesen kimerül a tenger- és a folyóvizek halállománya is. Ez pedig újabb problémát jelentene az amúgy is szegény ország számára, hiszen sok család megélhetése függ a tradicionális halászat sikerességétől.

Egyes jelentések szerint a nyugat-afrikai államok - Mauritania, Szenegál, Gambia, Bissau-Guinea és Sierra Leone - 2010 és 2016 között

mintegy 2,3 milliárd dollárt (hozzávetőlegesen 650 milliárd forint) vesztettek az illegális halászati tevékenységek miatt.

Ez óriási összeg a többségükben rendkívül szegény országok számára, amely egyaránt hiányzik az állami és a kisebb közösségek, illetve a családok bevételeiből.

"Sok tengerparti közösség puszta léte, életmódja függ a halászattól Sierra Leonéban" - mondja Steve Trent, az Environmental Justice Foundation nevű fenntarthatósági szervezet igazgatója. Hozzátette azt is: megértik a most bejelentett halászati tilalmat, de szerintük a hosszú távú megoldás a fenntartható halászat elveinek és metódusainak bevezetése, és ezeknek a jogszabályi környezetbe való átültetése lenne.

Kínai halpiac: az afrikai vizeken a hírek szerint főként itt bejegyzett hajókhoz köthető az illegális rablóhalászat Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Lin Yiguang

Az ország nemzeti halászati konzorciumának elnöke a tilalom kapcsán azt nyilatkozta, kínai és koreai, ipari halászatra felkészített hajóknak köszönhető az, hogy veszélyesen megcsappant a halállomány az ország vizeiben. Egyúttal bejelentette: üdvözlik a kormány döntését az ideiglenes tilalomról, még úgy is, ha a halexportot közben szüneteltetniük kell. Így ugyanis lehetőségük van a raktárkészletek feltöltésére, rendezésére.

Egy 2017-es jelentés szerint a külföldi ipari halászati tevékenység mintegy 30 százaléka illegális az ország vizein.

Az elemzők utólagosan próbálják modellezni azt, mekkora kár keletkezik így a halállományban. Egy 2015-ös becslés szerint akkor mintegy 42 ezer tonnányi tengeri fogás volt köthető az illegális halászathoz.

Az AFP hírügynökség megkereste az országban jelen lévő legnagyobb kínai halászati vállalatot, ahonnan viszont nem kívánták kommentálni a kormányzati döntést.