Elárverezik a hírhedtté vált, manipulált tündérfotókat

2019.04.04. 08:51

Hetvenezer fontos áron árverésre bocsátják a Cottingley-i tündérek néven elhíresült híres fotográfiákat, amelyeket a múlt század legnagyobb hamisítványai között tartanak számon.

Az Independent cikke feleleveníti, hogy a minden idők öt legnagyobb átveréseként is aposztrofált fényképeket egy unokatestvérpár, az akkor 16 éves Elsie Wright és 9 esztendős unokahúga, Frances Griffiths készítette még 1917-ben, az észak-angliai Cottingley-ben.

A fotókon, amelyek két évvel később, 1919-ben kerültek nyilvánosságra, Frances látható, tündérek társaságában. 

A Cottingley-i tündérfotók egyikewww.cottingleyreflections.com

Azt szerették volna bizonyítani, hogy tündérek igenis léteznek. Sokan hittek is nekik, de persze még többen vitatták a fényképek eredetiségét, amelyek a Sherlock Holmes figuráját megalkotó, a spiritizmusban erősen hívő Sir Arthur Conan Doyle figyelmét is felkeltették.

A két leány később újabb képeket is készített, amikkel „bebizonyították”, hogy nem hazudnak, tündérek márpedig léteznek.
A rejtély végül 1981-ben oldódott meg, amikor az idős Elsie bevallotta, hogy valójában egy rajzkönyvben látható tündéralak ihlette meg őket: lerajzoltak néhány mesebeli lényt, kivágták ollóval, s cérnára függesztették fel, majd lefotózták őket.

A kilencéves Francis tündérek társaságábanForrás: www.cottingleyreflections.com

Francis lánya, a most 88 éves Christine Lynch a híres fotók nyilvánosságra kerülésének 100. évfordulóján úgy döntött, hogy megválik tőlük, és elárverezteti őket.