2019-ben a tervek szerint 400 új McDonald's étterem nyílik meg Kínában - írja az Asia Times.

Két befektetőcsoport közös vállalata, a CITIC Ltd., 2 milliárd dollárt fizetett azért 2017-ben, hogy a franchise-jogok birtokában Kína és Hongkong területén McDonald's éttermeket nyisson a következő 20 évben.

Az amerikai vállalat most a kínai partnerrel közösen azt tervezi, hogy olyan kínai városokban folytatják a bővítést, melyek ígéretes fejlődés elé néznek, és jelenleg is jelentős ingatlanfejlesztő beruházások zajlanak ott. Az erre vonatkozó dokumentumokat már aláírták, többoldalú megállapodást kötve néhány nagyobb kínai építőipari vállalattal.

A cég étterme Yangshuo-banForrás: AFP/hemis.fr/Morandi Bruno

Ez a törekvés megerősíti a korábbiakat. Az elmúlt öt évben 300 étterem nyílt úgynevezett harmad- és negyedszintű kínai városokban, idén 400-at szeretnének átadni. 

A városok besorolása része Kína közigazgatási rendszerének, ennek alapján a településeket négy fő szinten osztályozzák.  

Az első szinten Peking, Sanghaj, Sencsen és Kanton áll, ezek Kína fővárosa, valamint kulturális, oktatási és közlekedési központjai, Sanghaj emellett az ország gazdasági centruma is. A második szinten jelentős urbanizált gazdasági övezetben lévő települések állnak - például a Jangce deltájához közeli városok, Sanghaj mellett -, vagy feltörekvő technológiai központok. A harmadik szintet a tartományi fővárosok vagy iparági központok képviselik, míg a negyedik szinten további fejlett városok vannak. Minden más város az ötödik szintre kerül. Hongkong különleges státszú régió, nem osztályozzák e szerint a hiearchia szerint.

A CITIC 2018-as beszámolójában, "egyéb tevékenységből származó bevételek" címszó alatt, 100 milliárd hongkongi dollárnak megfelelő összeget jelentett, ami nagyjából 3700 milliárd forint.

Ez 24 százalékkal magasabb a tavalyelőttinél. A vállalat itt tartja nyilván a McDonald's-franchiseból származó kínai és hongkongi bevételeit is, az informatikai és médiaszolgáltatások biztosítása, valamint a gépjárműértékesítés mellett.