Komoly repülőtér-fejlesztési projektek indulhatnak vidéken

Budapest Airport, Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér, Ferihegy
Vágólapra másolva!
Hamarosan a kormány elé kerülhet a regionális repülőterek fejlesztését célzó stratégia - mondta a Világgazdaságnak Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.
Vágólapra másolva!

Magyarországon több mint száz kisebb-nagyobb repülőtér van, ezek egy részében az állam is tulajdonos. A közeljövőben a kormány elé kerülhet a vidéki regionális repterek fejlesztési és üzemeltetési koncepciója, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készít.

- mondta Mosóczi László a napilapnak.

Sármelléken hatmilliárdos fejlesztési program valósulhat meg, a győr-péri repülőtér már most nyereséges. Békéscsaba, Szeged és Székesfehérvár-Börgönd a Modern városok programban szerepel, de vizsgálatra érdemesek a kibontakozás esélyei a hévízi, kecskeméti, pécsi repülőtér esetében is.

Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér, Ferihegy Forrás: Budapest Airport

A koncepció alapvetően a repülőterek hosszú távú támogatásának mikéntjére összpontosít, szem előtt tartva a régiófejlesztési és befektetésösztönzési szempontokat.

Az anyag a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér áruszállítási kapacitásainak esetleges áthelyezésével nem foglalkozik. A teherszállítás irányait, célállomásait alapvetően a fuvaroztatók igényei határozzák meg.