Sereghajtók vagyunk a zöldségfogyasztásban Európában

zöldségek
Egyre többen térnek át a zöldség alapú étrendre
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) népességének felmérése szerint 2017-ben körülbelül 4 emberből 1 (27 százalék) fogyasztott gyümölcsöt naponta legalább kétszer. Az EU lakosságának további 37 százaléka naponta egyszer, a fennmaradó 36 százalék pedig még ritkábban, vagy egyáltalán fogyasztott gyümölcsöt egy héten két évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A gyümölcsfogyasztáshoz képest az EU népességének valamivel kisebb része (23 százalék) naponta legalább kétszer fogyasztott zöldségeket, és egy kicsit magasabb arányban (40 százalék) naponta egyszer.

Forrás: Origo, Eurostat

Az EU-tagállamok közül a napi gyümölcs bevitel a leggyakoribb Olaszországban (a lakosság 85 százaléka) és Portugáliában (81 százalék).

Ezzel szemben három tagállamban a népesség kevesebb mint 40 százaléka fogyasztott gyümölcsöt naponta: Lettország (35 százalék), Bulgária és Litvánia (mindkettő 37 százalék).

Forrás: Origo, Eurostat

A tagállamokban a zöldségfogyasztás tekintetében Írország és Belgium a legmagasabb arányban fogyasztja a zöldségeket, legalább naponta egyszer (mindkettő 84 százalék).

Míg a legtöbb tagállamban a lakosság 50–80 százaléka arról számolt be, hogy naponta zöldségeket fogyasztott,

öt tagállam volt, ahol az arány 50 százalék alatt volt: Magyarország (30 százalék),

Románia (41 százalék), Lettország (44 százalék) ), Litvánia és Bulgária (mindkettő 45 százalék).

Forrás: Origo, Eurostat
Ízletes zöldségek - vajon miért Európa utolsó helyén szeretjük őket, jelentősen lemaradva a többiektől? Forrás: pexels.com

Cikkünk az Eurostat jelentése alapján készült. A forrásadatok itt tekinthetők meg.