Egy nap alatt harmadával drágult az USA kedvenc gyümölcse

avokádó
Vágólapra másolva!
Egyetlen nap alatt 34 százalékkal emelkedett a Mexikóból származó import avokádó ára az Egyesült Államokban. Az ok a két ország közötti esetleges teljes határzár, melynek már a híre is hatással van a kereskedelemre.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt az Origo megírta, az avokádó világszerte egyre népszerűbb a fogyasztók körében. Mind kedveltebb Kínában is, de az igazi nagy avokádó-ország még mindig az Egyesült Államok, ahol jelentős sportesemények elmaradhatatlan velejárója fogyasztása, illetve konyhai alapanyagként való felhasználása.

Az észak-amerikában elfogyasztott avokádó nagyja azonban Mexikóból kerül az USA-ba.

Az esetleges határzár hírére durván megemelkedett az avokádó ára az USA-ban Forrás: Shutterstock

Ezért az avokádó forgalmára is kihat az, hogy az Egyesült Államok falat tervez felhúzni déli határán, egyúttal felfüggeszti Mexikóval folytatott kereskedelmének egy részét. Donald Trump amerikai elnök ugyanis nemrég bejelentette, hogy kész akár teljes határzárat elrendelni az országba érkező illegális migráció megállítására. Ez vélhetően a hivatalos beléptetési pontok működésének felfüggesztését is maga után vonná.

Ennek hatására a Mexikó Michoacán tagállamában termesztett avokádó ára 34 százalékkal emelkedett egyetlen nap alatt.

Ez a legnagyobb, egy nap alatt végbement áremelkedés egy évtizede, 2009. április 13-a óta.

Az amerikaiak avokádó fogyasztásának 75-80 százalékát adja a mexikói importáru, és csak 16 százalékát a kaliforniai ültetvények termése.

A hírek szerint Trump elnök jelezte, tisztában van azzal, hogy a teljes határzárnak lehetnek "negatív hatásai" a gazdaságra, de a biztonsági szempontokat előbbre valónak tartja. Washington ugyanakkor később azt közölte, a mexikói fél együttműködése esetén, elképzelhető, hogy "ha szükséges lesz, akkor is csak a határ egy részét" zárják le - írja a Daily Beast a Bloomberg forrásai alapján.