Szárnyalt a kiskereskedelem februárban

áruház ÉPÜLET FOTÓ ÁLTALÁNOS kassza pénztár SZEMÉLY üzlet vásárló
Budapest, 2012. október 5. Önkiszolgáló pénztárak Váci úti Tesco Extra áruházban 2012. október 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A várakozásokat felülmúlva, 8,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom februárban, érdemben gyorsulva a januári 5,4% százalékos növekedést követően - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Februárban mindhárom fontosabb bolttípus forgalma megélénkült.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,8 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított értékesítés volumene az előző havi 6,4 százalékot követően. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,8 százalékkal nőtt a forgalom a januári 3,9 százalék után.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,2 százalékosról 13,8 százalékra gyorsult a forgalom növekedése. A februári kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 820,6 milliárd forint volt,

ami értékben 11,2 százalékos éves emelkedést jelez, de 1,3 százalékkal kevesebb a január havinál.

Mindez azt jelenti, hogy a 2015. évi átlaghoz képest 22,9, 2010-hez képest pedig 33,4 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Idén a reálbérek növekedése 6,5 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is ezen a pályán maradhat, azonban ennek mértéke az 5 százalékot némileg meghaladó ütemre lassulhat a Takarékbank várakozásai szerint, a tavalyi 6,7 százalékos forgalombővülés után.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, az újautó-regisztrációk pedig az első két hónapban 11 százalékkal emelkedtek.

A kiskereskedelem folytatódó dinamikus növekedés összhangban van a Takarékbank azon prognózisával, hogy idén a GDP növekedése csak mérsékelten lassul, így az idén 4,3 százalékkal növekedhet a nemzeti össztermék.

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.

Ha az év első két hónapját tekintjük, akkor azt látjuk, hogy 6,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a múlt év azonos időszakához képest, ami magasabb, mint a tavalyi egész éves 6,6 százalékos növekedés.