Beragadtak a megaüzletek, leálltak a nagy vállalati felvásárlások

vállalati felvásárlás kézfogás kézrázás
Vágólapra másolva!
Majdnem teljesen eltűntek a nagy, határokon átívelő megaüzletek a vállalati felvásárlási és összeolvadási piacról 2019 első negyedévében – derül ki egy friss jelentésből. Kína és Európa kimondottan gyengén teljesített, azonban az Egyesült Államok az egész évre kitartó reményt jelentheti a piacon.
Vágólapra másolva!

Beragadtak a megaüzletek, vagyis a legalább 10 milliárd dollár értékű vállalati felvásárlások és összeolvadások, az idei első negyedévben – derül ki a Mergermarket friss felméréséből. A kutatók arra jutottak, hogy

2019 első három hónapjában mindössze 9 ilyen megaüzlet volt, szemben a 2018 első negyedévében mért 14-el.

A 9-nek egyébként 70 százaléka olyan amerikai cégekhez kötődött, melyek hazai versenytársat vásároltak ki a piacról.

Még súlyosabb a kép, ha azt nézzük, hogy mindössze egyetlen határokon átívelő megaüzletet dokumentáltak az első negyedévben. Az amerikai Newmont bányacég 12,8 milliárd dollárért vette meg a kanadai Goldcorpot.

Globális lassulás

A jelentés emellett rámutatott,

a globális felvásárlási és összeolvadási (M&A) aktivitás 801,5 milliárd dollár értéket tett ki az első három hónapban, ami 15 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kínai cégek aktivitása esetében azonban még keményebb a helyzet, ott a mostani volt a leggyengébb időszak 2014 második negyedéve óta.

Szinte teljesen eltűntek az első negyedévben a határokon átívelő megaüzletek Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Az amerikai piac viszont egészen szépen teljesített, és éves alapon majdnem harmadával nőtt az üzletek összértéke. A teljes amerikai M&A aktivitás 414,2 milliárd dollárt tett ki az Egyesült Államokban, amivel az amerikai piac hozta össze a globális összérték 51 százalékát.

Európa viszont igen erősen gyengélkedett, ahogy

az öreg kontinensen az M&A összérték csupán 122,9 milliárd dollár volt, ami éves alapon több mint 20 százalékos gyengülésnek számít.

Ezzel Európa a legrosszabb három hónapot hozta össze 2012 harmadik negyedéve óta.

Az USA-ban még él a remény

A jelentés szerint a globális gyengélkedés mögött számos negatív tényező áll, beleértve a piaci volatilitást és a makrogazdasági ellenszeleket is. Ezekhez jönnek még az olyan geopolitikai feszültségek, mint az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus vagy a brexit.

Az amerikai üzleti étvágy egyelőre optimizmusra ad okot Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal a Mergermarket elemzői úgy látják, általában véve nincs ok a pesszimizmusra.

Az amerikai cégek aktivitása ugyanis arra utal, hogy 2019 végső soron nem fog rosszul alakulni az M&A piacon

– mondta Beranger Guille, a Mergermarket elemzési igazgatója.

Ezt támasztják alá azok az elemzői vélemények is, melyek szerint éppen a lassuló gazdasági növekedés idézhet elő konszolidációt számos iparágban. Vagyis minden esély megvan arra, hogy a kiskereskedelemben vagy az autóiparban például azért pörög föl a felvásárlási és összeolvadási aktivitás, mert a vállalatok igyekeznek megerősíteni a portfóliójukat, ahogy a gazdasági és pénzügyi környezet szigorodik.