Egyes kávézókból kitiltják a cukrot és a tejet

Mennyi az annyi – galéria, bögre kávé
Ahhoz, hogy minden nap egy bögre kávét elfogyasszunk, kilenc kávéfa éves termésére van szükség.
Vágólapra másolva!
Egyre több kávézó dönt úgy, hogy nem szolgál fel tejet és cukrot. Ezek a vendéglátóhelyek azért tesznek így, hogy a ritka kávéfajtákból, gondosan főzött kávékat ne rontsa el a vendég, hanem magában fogyassza el és érezze a természetes ízeket.
Vágólapra másolva!

Világszerte komoly hagyományai vannak a kávézásnak, és az utóbbi időben még népszerűbb lett kávét fogyasztani. Nem is meglepő, hogy megjelentek a drágább, minőségi, úgynevezett high end kávézok is a piacon, ahol viszont abban hisznek, hogy a cukor és a tej - a kávé általános kísérői - csak minőségromláshoz vezetnek. Ezért több ilyen hely is kitiltotta ezeket a termékeket.

Más kávézók pedig pedig nem kínálnak elviteles opciót arra hivatkozva, hogy rosszabb lesz a kávé íze, ha azt nem helyben, azonnal fogyasztják.

Ezek a kávézók magukat harmadik hullámosnak nevezik és kiváló minőségű kávét szolgálnak fel. Ők úgy érzik, nem tiltják a megszokott kávézási rutinokat a vendégeik számára, inkább csak újratanítják számukra a kávézást.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Ge Jinfh

Sarah Leslie, szakértő szerint néhány esetben tényleg működik ez a stratégia, máshol viszont elidegeníti a vendégeket a tiltás, főleg azokat, akik csak nemrég kezdtek el ismerkedni a különleges kávékkal. Budapesten is van ilyen különleges kávézó, amelyet még a BBC is megemlít cikkében. Ez a belvárosban található Kontakt.

A zéró toleranciás helyek száma viszont még így is nagyon kevés, tehát senkinek nem kell tartania attól, hogy egyik napról a másikra sehol sem fog tudni tejet és cukrot rakni a kávéjába.

Egyébként az ilyesfajta korlátozások egyáltalán nem szokatlanok a vendéglátásban.

Néhány étteremben például nem lehet jól átsütve kérni a steaket, vagy éppenséggel a köreteken és az összeállításon nem lehet változtatni.