Egyes kávézókból kitiltják a cukrot és a tejet

2019.04.05. 06:18

Egyre több kávézó dönt úgy, hogy nem szolgál fel tejet és cukrot. Ezek a vendéglátóhelyek azért tesznek így, hogy a ritka kávéfajtákból, gondosan főzött kávékat ne rontsa el a vendég, hanem magában fogyassza el és érezze a természetes ízeket.

Világszerte komoly hagyományai vannak a kávézásnak, és az utóbbi időben még népszerűbb lett kávét fogyasztani. Nem is meglepő, hogy megjelentek a drágább, minőségi, úgynevezett high end kávézok is a piacon, ahol viszont abban hisznek, hogy a cukor és a tej - a kávé általános kísérői - csak minőségromláshoz vezetnek. Ezért több ilyen hely is kitiltotta ezeket a termékeket.

Más kávézók pedig pedig nem kínálnak elviteles opciót arra hivatkozva, hogy rosszabb lesz a kávé íze, ha azt nem helyben, azonnal fogyasztják. Ezek a kávézók magukat harmadik hullámosnak nevezik és kiváló minőségű kávét szolgálnak fel. Ők úgy érzik, nem tiltják a megszokott kávézási rutinokat a vendégeik számára, inkább csak újratanítják számukra a kávézást.

illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Ge Jinfh

Sarah Leslie, szakértő szerint néhány esetben tényleg működik ez a stratégia, máshol viszont elidegeníti a vendégeket a tiltás, főleg azokat, akik csak nemrég kezdtek el ismerkedni a különleges kávékkal. Budapesten is van ilyen különleges kávézó, amelyet még a BBC is megemlít cikkében. Ez a belvárosban található Kontakt.

A zéró toleranciás helyek száma viszont még így is nagyon kevés, tehát senkinek nem kell tartania attól, hogy egyik napról a másikra sehol sem fog tudni tejet és cukrot rakni a kávéjába.

Egyébként az ilyesfajta korlátozások egyáltalán nem szokatlanok a vendéglátásban.

Néhány étteremben például nem lehet jól átsütve kérni a steaket, vagy éppenséggel a köreteken és az összeállításon nem lehet változtatni.