Így válasszunk jó ingatlanost, amikor lakást adunk el

hitel, ingatlanhitel, illusztráció, Eladásra váró luxuslakások a Rózsadombon.
Budapest, 2005. augusztus 16. Eladásra váró luxuslakások a Rózsadombon. A fővárosban becslések szerint akár 20 ezer lehet az eladatlan új és használt lakások száma. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Mire figyeljünk, ha ingatlanunk értékesítésére ügynököt kérünk fel? A Central Home most ad pár szempontot, amit érdemes mérlegelni, és hideg fejjel dönteni az ingatlanosok között. Egy biztos: az első szembejövő ügynökkel biztosan ne kössünk hosszú távú és kizárólagos értékesítési szerződést, mert ez a lehető legrosszabb verzió, amit a gyakorlati tapasztalatok is visszaigazolnak.
Vágólapra másolva!

Vannak dolgok, amelyek a legtöbb ember életében csak egyszer, vagy legfeljebb csak néhányszor fordulnak elő. Bár a világ más pontjain sokkal gyakoribb, hogy rendszeresen váltanak lakóhelyet az emberek, Magyarországon ez lényegesen ritkább, létezik talán egyfajta „röghöz kötöttség”, azaz sokan nehezen szánják rá magukat egy komolyabb váltásra. Aztán persze elkövetkezik az az élethelyzet, amikor lépni kell, akár anyagi, akár racionális okokból, és kezdődhet az ingatlan értékesítése. Megint mások nem kötődnek romantikus érzésekkel ingatlanjukhoz, így könnyebben adnak-vesznek, de éppen a gyakoriság miatt nekik sem mindegy, hogy ez milyen segítséggel bonyolódik.

Nem kérdés, hogy bármelyik esetről is van szó,

egy lakáseladás az egyik legnagyobb tranzakció az ember életében.

Ez gyakran azzal jár, hogy az életünk fontos részletei alaposan megváltoznak, munkahelyet, iskolát, szokásokat váltunk, így a lakáseladás egy nagyon meghatározó döntés lehet. Miközben éppen nagyon sok mindent kell mérlegelni, átgondolni, fontos, hogy igénybe veszünk-e szakértői segítséget, és ha igen, milyet, melyek azok a szempontok, amelyekre figyelnünk kell, amikor ingatlanközvetítőt választunk.

„Az első és talán legfontosabb szempont, hogy az az értékesítő, akivel együtt dolgozik a vevő, olyan ember legyen,

– mondja Ben-Ezra Orran, az elsősorban Budapest belvárosi ingatlanokkal foglalkozó Central Home szakértője.

Erről valójában nem lehet 100 százalékosan megbizonyosodni, de azért néhány célirányzott kérdéssel puhatolózhat a vevő.

Minél hosszabb egy megbízás, annál nagyobb az esély, hogy az eladó számára különböző akadályok, rejtett csapdák jelennek meg a folyamat során, ez egyben egy kockázatnövelő tényező is, így mindenféleképpen ajánlott, hogy

amennyiben nem érthető a szerződés, akkor jogásszal nézessük át azt az aláírás előtt.

A jó ingatlanos mind emberi, mind kommunikációs oldalról kifogástalan, megfelelő vevőköre van, és nem kér hosszú időre kizárólagos szerződést – vallja a Central Home Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az egyik komoly csapda lehet az ingatlanértékesítésben járatlan eladó részére

a kizárólagos szerződés. Ez ugyanis egyáltalán nem garantálja, hogy az értékesítő többet tesz azért, hogy az ingatlan tényleg el legyen adva.

Ahogy Ben-Ezra Orran mondja: „A Central Home tapasztalata alapján

vagy vállalja a kockázatot, hogy ő adja el egyedül az ingatlant, és ebben az esetben az léphet fel, hogy az adott hálózat kötbérért vagy jutalékért perelheti. Tegyük hozzá, méltánytalanul, hiszen érdembeli munkavégzés nélkül szeretne pénzhez jutni, és még ha ilyen esetben a bírósági precedens minden bizonnyal el is utasítja ezt, ettől a kellemetlenségtől érdemes az eladónak megkímélnie magát.”

Mindent összevetve: csak olyan értékesítőkkel kössünk megbízást, ahol az emberi tényezők érvényesültek, és meggyőződtünk arról, hogy az értékesítő jó szakember. Továbbá, ami a legfontosabb: ne kössünk kizárólagos megbízást, legfeljebb csak olyan formában, amikor az nagyon rövid időre szól, és egy konkrét értékesítőnek egy konkrét (például külföldi) vevője van.

Mindezek mellett persze sokan arra esküsznek, hogy kár az ingatlanosnak annyi pénzt kifizetni, nélküle is el lehet adni a lakást. Ez persze igaz, kérdés, mennyiért, és mennyi időnket veszi el az önálló értékesítés.