A világ egyik legértékesebb vállalatának, az Amazonnak az alapító-vezetője, Jeff Bezos és felesége, MacKenzie Bezos, 25 év házasság után elválnak, ahogy az már idén év elején ismertté lett. Jeff Bezos jelenleg a világ leggazdagabb embere, vagyonát 137 milliárd dollárra taksálják az elemzők, az 1994-ben alapított Amazon pedig egyszerűen csak minden idők egyik legsikeresebb vállalata, mely a világ vezető technológiai cégeinek elitklubjába is belépett mostanra. Érthető, ha a válás bulvárértékén túl, a gazdasági elemzők is felkapták a fejüket a hírre, hogy a házaspár tagjai megállapodtak a vagyonfelosztásról. Mennyit kap a feleség, és marad-e a leendő exférj a vagyonlista első helyén?

Jeff Bezos és MacKenzie Bezos megállapodtak válásuk részleteiben, legalábbis abban, hogy a most 48 éves, regényíró asszony az Amazon vállalatbirodalom 4 százalékának birtokosa marad, miután felbontja házasságát a most 55 éves férjével.

Ez a látszólag csekély tulajdoni hányad azonban így is óriási vagyont jelent: az Amazon online kereskedelmi óriásban ez a részesedés 35,6 milliárd dollárnak, azaz majdnem 10 ezer milliárd forintnak felel meg most.

A céget a házaspár nem sokkal az után alapította, hogy összeházasodtak, és formailag a nő volt a vállalat egyik első alkalmazottja. Házasságukból négy gyermek született.

Finisbe ért Jeff és MacKenzie Bezos válása, miután a felek megállapodtak a vagyonmegosztásrólForrás: AFP/Jorg Carstensen

A megállapodás része az is, hogy bár MacKenzie megtartja a 4 százalékos részesedését a vállalatból részvénycsomagok formájában, de szavazati jogát volt férjének delegálja. A felek megállapodtak abban is, hogy a nőnek a válás után nem lesz részesedése a Washington Post című tekintélyes lapban, illetve férje űrutazási vállalkozásában, a Blue Originben sem.

S hogy ez mire lesz elég a feleknek a házasság felbontása után?

Az előzetes számítások szerint, mindketten így is a világ legvagyonosabb emberi közé tartoznak majd. 

MacKenzie vagyona alapján vélhetően a világ harmadik vagy negyedik leggazdagabb nője lesz. 

A Bloomberg becslése szerint a világ leggazdagabb nője jelenleg Françoise Bettencourt Meyers, a L'Oréal örököse, 45,6 milliárd dolláros vagyonnal. A Guardian szerint MacKenzie Bezos a harmadik helyre kerülhet, Alice Walton után, bár más források említik Jaqueline Badger Marst, aki 37 milliárddal, ha ebben a viszonylatban kicsit is, de megelőzi a mostani Bezosnét.

Az Amazon a világ egyik legértékesebb vállalata, abban a feleségnek is marad egy csekély arányú, de értékes részvénycsomagja, míg a többi cég kizárólag Bezosé leszForrás: AFP/Philippe Huguen

Jeff Bezos a várakozások szerint viszont még így is megtartja első helyét a világ leggazdagabbjainak listáján. 12 százalékos részesedése az Amazonban önmagában 107 milliárd dollárt ér, és ehhez jön még az imént említett vállalatok tulajdonlása, valamint ingatlanbefektetései.

Minden jel szerint ez lesz a világ legdrágább válása, amely a megosztott vagyont tekintve nagyságrendekkel körözi le az eddigi csúcstartót.

A BBC szerint az eddigi vagyonmegosztási rekord Alec és Jocelyn Wildenstein 1999-es válásához köthető. A műtárgykereskedő Wildstein akkor 3,8 milliárd dollár sorsáról kellett hogy dűlőre jusson volt feleségével.

Információk szerint a válási procedúra lezárásához mostantól számítva 90 nap kell.

Mind Jeff, mind MacKenzie Bezos megszólalt a közösségi médiában egyezségük megkötése után. További pénzügyi részleteket, ezeken a legfontosabb információkon túlmenően, nem osztottak meg a nyilvánossággal, viszont mindketten elégedettek voltak, és tiszteletteljesen nyilatkoztak a másikról. Jeff Bezos egyenesen azt mondta, hogy MacKenzie „egyszerre különleges partner, szövetséges és anya, aki okos, szeretetteljes, és akitől ő maga is sokat tanul majd a jövőben is”.