Titokzatos vevő vásárolja a titkosítással operáló pénzeket

Litecoin, Bitcoin
A view of Bitcoin and Litecoin physical token and U.S. Dollar (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A héten komoly szárnyalásba kezdett a bitcoin, egyes híresztelések hatására csupán áprilisi tréfáról volt szó, ám elemzők úgy vélik: ennél sokkal komolyabb tényezők állhatnak a háttérben. Egy rejtélyes befektető valószínűleg sokat tudhat, mert valaki a napokban nagy tételben vásárolta a legismertebb kriptovalutát.
Vágólapra másolva!

A héten egyik pillanatról a másikra magukhoz tértek a jó ideje alvó üzemmódban működő kriptopénzek, hiszen a bitcoin emelkedése a többi digitális fizetőeszközt is magával rántotta. Az ethereum 12 százalék feletti mértékben erősödött, a Ripple XRP-je pedig 6 százalékos pluszba lendült egy nap alatt.

A bitcoin az idei évben még nem látott magasságokba jutott, 5000 dollár fölé is benézett.

Az okot a szakértők egyelőre csak találgatják, és azt latolgatják, hogy egy rövid távú raliról van-e szó, vagy trendfordulót jelölhet a mostani emelkedés?

Hír ugyanis nem volt a hirtelen szárnyalás mögött, annyit lehet biztosan tudni, hogy a meredek emelkedést egy rejtélyes vásárló megjelenése idézte elő a kriptopénzek piacán, aki rövid idő leforgása alatt több mint 100 millió dollár értékben vásárolt bitcoint.

S mivel ezen a piacon elég alacsony a forgalom, egy ekkora megbízás szinte perceken belül 20 százalékos emelkedést indukált a bitcoinnál. A befektető kilétét egyelőre homály fedi, sokan tudni vélték, hogy Warren Buffett állhat a háttérben, de ő cáfolta ezeket a híreszteléseket.

Forrás: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

Másfelől viszont, ha visszatekintünk a közelmúltba, azt tapasztaljuk, hogy az ilyen heves árfolyamreakció egyáltalán nem szokatlan esemény a digitális pénzeknél. Egy CNBC-nek nyilatkozó szakértő kiemelte, hogy

Brian Kelly, a BKCM elnök-vezérigazgatója szerint ebben az esetben a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy a bitcoin felfelé áttörte a 4200 dolláros kritikus technikai szintet, aminek hatására elindultak a shortzárások, ez pedig gyorsan feljebb húzta az árfolyamot a bitcoin, majd a többi kriptovaluta esetében is.

Ezzel mindenesetre november óra nem látott magasságokba jutott a bitcoin, amely az idén egyfajta nyugalmi állapotba került a tavalyi, jókora volatilitást hozó év után.

Rá is fért egy kis emelkedés, mert 2018-ban mintegy 75 százalékos zuhanást volt kénytelen elkönyvelni a 2017 végén elért 20 ezer dolláros árfolyamcsúcshoz képest.