Kis túlzással lassan már eltakarnák a napfényt az internetszolgáltatást biztosító műholdak, annyit akarnak fellőni az egymással versengő cégek. Mint kiderült, az Amazon is csatlakozna ezekhez a szolgáltatókhoz, amely a Kuiper projekt keretében 2336 műholdat helyezne pályára, hogy a világ bármely pontján nagy sebességű internetet biztosítson az égből.

Jeff Bezos cége a Kuiper projekten dolgozik, hogy 2336 műholdat helyezve pályára, a világ bármely pontján nagy sebességű internetet biztosítson. Bár az Amazon nem jelezte a hálózat teljeskörű telepítésének ütemezését és költségét, a javaslatuk hasonló a négy másik versenytársáéhoz.

A CNBC által megkérdezett az ipari vezetők szerint az Amazon friss műholdas terve forradalmi lehet. Az eddigi piaci szereplőkhöz hasonlóan az Amazon is össze szeretné kapcsolni az embereket a világban, Bezos hálózata azonban sokkal nagyobb üzleti lehetőséget jelenthet a szakértők szerint, hiszen ha mindenki hozzáfér az internethez, akkor minimum megduplázódhat az e-kereskedelem, és a felhőszolgáltatások is jobban bővülhetnek. „Itt érhető tetten az Amazon motivációja: 4 milliárd új ügyfél" - mondta Chad Anderson, a Space Angels kockázati tőketársaság vezérigazgatója.

Két iparági szakember szerint fontos különbség, hogy az Amazon egy nyilvánosan kereskedő cég, szélesebb részvényesi bázissal, ellentétben a többi űrtársasággal.

A Bezos tervének sok eleme van, amely alátámasztja, hogy a hálózat valósággá váljon. Például az egyik kihívás a földi infrastruktúra. Novemberben az Amazon bejelentette az AWS Ground Station-t, ami egy új egység 12 műholddal a világ minden táján, biztosítva az összeköttetést az orbitális műholdakkal.

Az Elon Musk által fémjelzett SpaceX volt az első, amely az öt vállalat közül elindította a tesztműholdalakat, de Musk társasága még mindig számos kulcsfontosságú kihívással küzd. Ilyen a tőkeemelés kérdése, vagy az, hogy a műholdas munkaerő nagy része Seattle-ben, Washingtonban, tehát Bezos háza táján található.

A CNBC által megkérdezett egyik iparági szakértő vitathatatlanul jelentőségteljesebbnek nevezte az Amazon műholdas internetellátási tervét a más ajánlatokkal történő összekapcsolás lehetősége miatt, egy független internetes szélessávú hálózathoz viszonyítva.

A Netflix kivételével a nagyobb cégek mindegyike megálmodott már egy műholdas internetszolgáltatást, azonban ezek eddig nem bizonyultak sikereseknek vagy legalábbis kitartónak Anderson szerint.

A szakértők szerint nem egyértelmű, hogy Bezos Musk hálózatával versenyez-e majd a piaci részesedésért, mivel többen úgy gondolják, hogy

az Amazon sokkal inkább a benne rejlő üzleti lehetőségekre összpontosít majd, mint a versenyre.

"Az űrtörténet azon a pontján vagyunk, ahol már nincsenek belépési korlátok" - fogalmazott Chad Anderson.

Ha az összes, erre bejelentkezett cégnek sikerül a terve, akkor pár év múlva akár több tízezer műhold is szórhatja az internetelérést a Föld körül, lefedve az emberiség jó részét, köztük a szegényebb területeket is, ahol ez lehet az egyetlen olcsó vagy ingyenes internetelérésForrás: Lockheedmartin

A CNBC egy másik friss cikke arról számol be, hogy az Amazon műholdas internetes projektjét egy olyan szakembergárda - Rajeev Badyal és a csapata - irányítja, amely korábban a SpaceX-nél dolgozott. Valószínűleg ez lehet az oka, hogy az Amazon műholdas internetes terve is egyre inkább hasonlít Elon Musk SpaceX tervére.

A Badyal korábban a "Starlink" divíziót vezette a SpaceX-ben, amely tavaly elindította az első két tesztműholdját. A SpaceX kezdetben azt tervezte, hogy a hálózat 4255 műholdból áll majd egy alacsony föld körüli pályán. A tavalyi év végén az amerikai szövetségi távközlési bizottság, az FCC 7518 műhold hozzáadását engedélyezte a flottához, így a Starlink tervezett állománya már 11 933 műholdból áll az orbitális pályán.

Ha a hasonló hálózatokra vonatkozó jóváhagyást meg is kapják majd a szabályzó hatóságoktól az Amazonnál, úgy tűnik, hogy a Bezos projektje legalább két vagy három évvel Musk mögött van. A SpaceX pénteken közölte, hogy a Starlink műholdak első teljeskörű bevetését legkorábban idén május elején várja. Az FCC dokumentumok szerint a Starlink akkor fog működni, ha legalább 800 műholdat telepítenek. A SpaceX folytatta a Starlink fejlesztését a Badyal távozása óta eltelt 10 hónapban is, és a cég most készen áll arra, hogy elindítsa a programot.

Ezek az ambiciózus műholdas hálózatok komoly tőkét igényelnek. Egyes iparági szakértők 5 milliárd dolláros költségget számolnak. Mindkét cég a világ elszegényedett és az internetre jelenleg nem kapcsolódó részeit is el szeretné érni a szolgáltatással.

Írásunk a CNBC.com cikkei nyomán készült. (1, 2)