Az Amazon is műholdakkal biztosítaná az internetellátást az űrből

SBIRS "High" geosynchronous infrared surveillance satellite, szakadár rakéta, maláj gép, műhold
How US satellites pinpointed source of missile that shot down airliner
Vágólapra másolva!
Kis túlzással lassan már eltakarnák a napfényt az internetszolgáltatást biztosító műholdak, annyit akarnak fellőni az egymással versengő cégek. Mint kiderült, az Amazon is csatlakozna ezekhez a szolgáltatókhoz, amely a Kuiper projekt keretében 2336 műholdat helyezne pályára, hogy a világ bármely pontján nagy sebességű internetet biztosítson az égből.
Vágólapra másolva!

Jeff Bezos cége a Kuiper projekten dolgozik, hogy 2336 műholdat helyezve pályára, a világ bármely pontján nagy sebességű internetet biztosítson. Bár az Amazon nem jelezte a hálózat teljeskörű telepítésének ütemezését és költségét, a javaslatuk hasonló a négy másik versenytársáéhoz.

A CNBC által megkérdezett az ipari vezetők szerint az Amazon friss műholdas terve forradalmi lehet.

Az eddigi piaci szereplőkhöz hasonlóan az Amazon is össze szeretné kapcsolni az embereket a világban, Bezos hálózata azonban sokkal nagyobb üzleti lehetőséget jelenthet a szakértők szerint, hiszen ha mindenki hozzáfér az internethez, akkor minimum megduplázódhat az e-kereskedelem, és a felhőszolgáltatások is jobban bővülhetnek. „Itt érhető tetten az Amazon motivációja: 4 milliárd új ügyfél" - mondta Chad Anderson, a Space Angels kockázati tőketársaság vezérigazgatója.

Két iparági szakember szerint fontos különbség, hogy az Amazon egy nyilvánosan kereskedő cég, szélesebb részvényesi bázissal, ellentétben a többi űrtársasággal.

A Bezos tervének sok eleme van, amely alátámasztja, hogy a hálózat valósággá váljon. Például az egyik kihívás a földi infrastruktúra. Novemberben az Amazon bejelentette az AWS Ground Station-t, ami egy új egység 12 műholddal a világ minden táján, biztosítva az összeköttetést az orbitális műholdakkal.

Az Elon Musk által fémjelzett SpaceX volt az első, amely az öt vállalat közül elindította a tesztműholdalakat, de Musk társasága még mindig számos kulcsfontosságú kihívással küzd. Ilyen a tőkeemelés kérdése, vagy az, hogy a műholdas munkaerő nagy része Seattle-ben, Washingtonban, tehát Bezos háza táján található.

A CNBC által megkérdezett egyik iparági szakértő vitathatatlanul jelentőségteljesebbnek nevezte az Amazon műholdas internetellátási tervét a más ajánlatokkal történő összekapcsolás lehetősége miatt, egy független internetes szélessávú hálózathoz viszonyítva.

A Netflix kivételével a nagyobb cégek mindegyike megálmodott már egy műholdas internetszolgáltatást, azonban ezek eddig nem bizonyultak sikereseknek vagy legalábbis kitartónak Anderson szerint.

A szakértők szerint nem egyértelmű, hogy Bezos Musk hálózatával versenyez-e majd a piaci részesedésért, mivel többen úgy gondolják, hogy

az Amazon sokkal inkább a benne rejlő üzleti lehetőségekre összpontosít majd, mint a versenyre.

"Az űrtörténet azon a pontján vagyunk, ahol már nincsenek belépési korlátok" - fogalmazott Chad Anderson.

Ha az összes, erre bejelentkezett cégnek sikerül a terve, akkor pár év múlva akár több tízezer műhold is szórhatja az internetelérést a Föld körül, lefedve az emberiség jó részét, köztük a szegényebb területeket is, ahol ez lehet az egyetlen olcsó vagy ingyenes internetelérés Forrás: Lockheedmartin

A CNBC egy másik friss cikke arról számol be, hogy az Amazon műholdas internetes projektjét egy olyan szakembergárda - Rajeev Badyal és a csapata - irányítja, amely korábban a SpaceX-nél dolgozott. Valószínűleg ez lehet az oka, hogy az Amazon műholdas internetes terve is egyre inkább hasonlít Elon Musk SpaceX tervére.

A Badyal korábban a "Starlink" divíziót vezette a SpaceX-ben, amely tavaly elindította az első két tesztműholdját. A SpaceX kezdetben azt tervezte, hogy a hálózat 4255 műholdból áll majd egy alacsony föld körüli pályán. A tavalyi év végén az amerikai szövetségi távközlési bizottság, az FCC 7518 műhold hozzáadását engedélyezte a flottához,

így a Starlink tervezett állománya már 11 933 műholdból áll az orbitális pályán.

Ha a hasonló hálózatokra vonatkozó jóváhagyást meg is kapják majd a szabályzó hatóságoktól az Amazonnál, úgy tűnik, hogy a Bezos projektje legalább két vagy három évvel Musk mögött van. A SpaceX pénteken közölte, hogy a Starlink műholdak első teljeskörű bevetését legkorábban idén május elején várja. Az FCC dokumentumok szerint a Starlink akkor fog működni, ha legalább 800 műholdat telepítenek. A SpaceX folytatta a Starlink fejlesztését a Badyal távozása óta eltelt 10 hónapban is, és a cég most készen áll arra, hogy elindítsa a programot.

Ezek az ambiciózus műholdas hálózatok komoly tőkét igényelnek. Egyes iparági szakértők 5 milliárd dolláros költségget számolnak. Mindkét cég a világ elszegényedett és az internetre jelenleg nem kapcsolódó részeit is el szeretné érni a szolgáltatással.

Írásunk a CNBC.com cikkei nyomán készült. (1, 2)