Csökkenhet a zöldségek és gyümölcsök áfája

dinnye, teszt, sárga, piros, görög, gyümölcs, görögdinnye, sárgadinnye, 1840
Dinnye teszt az Origo szerkesztőségében.
Vágólapra másolva!
A zöldség-gyümölcs szektor lehet a következő mezőgazdasági ágazat, ahol áfacsökkentést kezdeményezhet a kormány. Valószínű azonban, hogy az adókulcs első lépésként csak néhány, döntően hazai előállítású terméknél mérséklődhet, mint amilyen például a dinnye - tudta meg a Növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

Az agráriumban ma a zöldség és a gyümölcs ágazatot jellemzi a legnagyobb mértékben a feketegazdaság. Ezért a szakértők véleménye szerint ezen a fronton kéne csökkenteni az áfát 27-ről 5 százalékra.

Ahol eddig a kormány vagy a parlament csökkentette egy-egy élelmiszertermék áfáját, ott utána mindig visszaesett a feketegazdaság. A legutóbbi ilyen példa a sertéságazat és az élőhal állomány volt, de a szakértők ugyanilyen hatást várnak a tartóstejek (UHT, ESL) piacán is.

A kertészet éves kibocsátása 350-400 milliárd forintnyi összeg, ez az ország mezőgazdasági teljesítményének mintegy 15-20 százalékát teszi ki. A kertészetből nagyjából kétharmad és háromnegyed közti arányban részesül a zöldség- és gyümölcstermesztés, a maradékot a szőlő-bor, illetve gyógy-és dísznövény ágazat adja hozzá.

A teljes kertészetben a feketegazdaság mértéke becslések szerint mintegy 30-40 százalékos mértékű, ami átszámítva éves szinten több tízmilliárd forintos költségvetési kiesést okoz.

A költségvetésnek okozott károkon túl a jogkövető vállalkozásokat is sújtja a feketekereskedelem, éppúgy, mint más ágazatban, hiszen a legálisan működő vállalkozásoknak csökken a jövedelmezőségük, s ezzel a versenyképességük és hatékonyságuk.

Felmerült, hogy első körben a dinnye áfája csökkenhetne 27-ről 5 százalékra, legkorábban 2020-tól Forrás: Marton Szilvia - Origo

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a közelmúltban a fentiek miatt döntött arról, kezdeményezi a kormánynál az újabb mezőgazdasági áfacsökkentést, ezúttal elsősorban a zöldség-gyümölcs szektorban. Ugyanebben a témában dolgozik az Agrárminisztérium is, ahol az Agrárgazdasági Kutató Intézettel közösen végeznek szakmai számításokat az áfacsökkentő előterjesztés megalapozásához.

Ha a parlament még az idén megszavazhatná az újabb áfacsökkentést, akkor 2020. január 1-től a zöldségek és gyümölcsök áfája 5 százalékos lehetne a jelenlegi 27 százalék helyett.

A kormány nem zárkózik el az áfacsökkentéstől, de arra csak a költségvetés teherbíró képességének arányában kerülhet sor. A zöldség és gyümölcs ágazat például jelentős költségvetési bevételt hoz, így valamennyi terméknél vélhetően nem fog csökkenni az áfa. Ezért az ágazatban úgy gondolják, már néhány terméknél is siker lenne a csökkentett áfa, elsősorban a nagyobb értékű termékek esetében, ahol az adócsalásra csábítás is nagyobb mértékű. Egy másik szempont lehet ott csökkenteni az áfát, ahol a hazai keresletet hazai források elégítik ki. Ilyen például a dinnyeágazat.

Egyes szereplők azonban tartanak attól, hogy ha az áfacsökkentés csak bizonyos termékkörre lép érvénybe, az ágazati feszültségeket generál.

Cikkünk a Növekedés.hu elemzése alapján készült, amely bővebben is szól a fenti témáról.