A magyar gazdaság idén 3,6 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal nőhet a tavalyi 4,9 százalék után az IMF honlapján megjelent, Világgazdasági kilátások, 2019. április (World Economic Outlook, April 2019) című tanulmány szerint.

A novemberben közzétett európai regionális gazdasági előrejelzéshez képest Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal emelték a Valutaalap elemzői.

Az éves átlagos infláció a tavalyi 2,8 százalék után idén 3,2 százalékra gyorsulhat, jövőre pedig 3,1 százalék lehet, a tavaly októberben közzétett őszi világgazdasági prognózishoz képest a fogyasztói árak emelkedésének idei várható értékét 0,1 százalékponttal emelték a valutaalap szakértői.

A Nemzetközi Valutaalap központjaForrás: AFP/Mandel Ngan

Októberhez képest jelentősen csökkentették a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének várható mértékét az elemzők.

A friss előrejelzés szerint a többlet idén 0,5 százalék, 2020-ban pedig 0,6 százalék lehet a 2018-ban mért 0,5 százalék után. Az októberi prognózisban 2018-ra még 2,3 százalékot vártak, az idei évre pedig 2,1 százalékot jósoltak.

A munkanélküliségi ráta idén 3,5 százalékra, jövőre pedig 3,4 százalékra csökkenhet a tavalyi 3,7 százalék után.

Októberhez képest nem változott az idei előrejelzés.

Több nemzetközi szervezet is javította a Magyarországra vonatkozó növekedési prognózisát

A Nemzetközi Valutaalap az elmúlt négy évben immár a hetedik alkalommal módosította felfelé a Magyarországra vonatkozó várakozását, ahogyan a többi nemzetközi szervezet - például az Európai Unió és az OECD - is javította a Magyarországra vonatkozó növekedési prognózisát - közölte a Pénzügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a magyar gazdaságra vonatkozó pozitív módosítás azért is jelentős, mert a világgazdaság bővülése esetében 0,4 százalékponttal, az euróövezeti országokra vonatkozóan 0,17 százalékponttal, az unió fejlődő tagállamainál pedig 1,3 százalékponttal csökkentette az IMF a tavaly őszi növekedési prognózisát.

A PM közleményében kitérnek arra: a valutaalap szerint az elmúlt év második felében globális szinten érzékelhetően csökkent a gazdasági aktivitás. Az IMF várakozása szerint 2019-től kezdve korrekció várható, melynek fő mozgatói a felemelkedő és feltörekvő országok lesznek, míg a fejlett országokban fokozatos lassulást jósolnak a valutaalap szakértői.

A Világbank április 5-én közzétett Financial Inclusion című kiadványában Magyarország tekintetében szintén magasabb 2019. évi növekedést jelez előre, a korábbi 3,2 százalék helyett 3,5 százalékos emelkedésre számítva - közölte a pénzügyi tárca.