A gazdasági összeomlás szélén Argentína

2019.04.09. 14:32

Válsággal fenyeget idén a kiújult piaci volatilitás Argentínában. A recessziótól sújtott országban októberben elnökválasztást tartanak, miközben a peso idén eddig a világ legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze. Eközben az infláció meghaladja az 50 százalékot, a szegénységi ráta pedig 32 százalékos.

Argentína gazdasági és politikai helyzete jelenleg sem rózsás, és ez még tovább romolhat 2019-ben. A jelenlegi elnök, Mauricio Macri népszerűsége nagyot zuhant az elmúlt hónapokban, miközben a megszorító intézkedések mellett a fokozódó szegénység és a nyomasztó infláció is egyre nehezíti helyzetet – írja a CNBC.

Az argentin peso eközben idén a világ legrosszabbul teljesítő devizája, és bár a hét elején az árfolyam kissé összeszedte magát, pénteken még rekord gyenge szinten, 43,97 dolláron állt. Ez pedig igen fontos tényező, mivel Argentínában nagyon érzékenyen reagálnak a peso mozgására. A közvélemény ugyanis a fizetőeszköz teljesítményét tekinti a gazdaság legfőbb indikátorának, és ebből adódóan politikailag is igen komoly szerepe van – mondta Fiona Mackie, az Economic Intelligence Unit latin-amerikai régiós igazgatója.

Szegénység és megszorítás

Emellett a piaci szereplők is egyre nagyobb aggodalommal figyelik Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságát. Argentínában jelenleg a jegybanki irányadó kamat több mint 66 százalékos, míg az éves infláció meghaladja az 50 százalékot.

Eközben a növekedési indikátorok is elég gyengék.

Az argentin gazdaság 2018 utolsó három hónapjában több mint 6 százalékkal zsugorodott, míg a múlt hónap végén közölt hivatalos adatok szerint a szegénységi ráta felment 32 százalékra.

Még messze nincs vége az argentín gazdaság vesszőfutásánakForrás: AFP/Leo La Valle

Mindeközben a kormány és a jegybank egy újabb devizaválságtól tart az idei választások előtt. Macri ráadásul megszorító intézkedéseket vezetett be, hogy megfeleljen a Nemzetközi Valutaalappal kötött tavalyi megállapodásnak, melynek keretében az ország 56,3 milliárd dollárnyi készenléti támogatást kapott. A történelmi léptékben is kiemelkedő segélycsomag viszont arra kötelezi az elnököt, hogy csökkentse az elsődleges költségvetési hiányt. A választók azonban kevéssé örülnek annak, hogy Macri például ennek jegyében visszavágta a közüzemi támogatásokat.

Borús kilátások

Macri számára a legfontosabb az lenne, hogy megváltoztassa a gazdasági kilátásokról kialakult képet az országban – mondja Carlos de Sousa, az Oxford Economics közgazdásza. Ha ugyanis a választók azt kezdenék el érezni, hogy legalább közel állnak ahhoz, hogy jobbra forduljon az ország sorsa, akkor az már segítené a kormányt. Az elemző azonban hangsúlyozta, a jelenlegi kilátások szerint csekély esélye van annak, hogy az október 27-én esedékes választásokig a lakosság vásárlóereje magasabb legyen az egy évvel ezelőttinél – és ezen az optimista hozzáállás sem segít.

A dollár/peso árfolyam alakulása az elmúlt hónapokbanForrás: Investing.com

Néhány évvel ezelőtt azonban még egészen más volt a helyzet Argentínában. Amikor Macrit 2015-ben megválasztották, a pénzügyi piacok kitörő örömmel fogadták az eredményt. A nemzetközi szereplők örültek annak, hogy az ország újra olyan (ortodox) irányba áll, amely magához csábíthatja a külföldi befektetéseket.

Most, négy évvel később azonban Macri népszerűsége fej-fej mellett halad a korábbi elnök Cristina Fernandezével. A választások egyik fontos gazdasági kérdése pedig az IMF csomag lesz. Ha ugyanis Macri nyer, valószínűleg fenntartják a csomagot és az abból adódó politikai intézkedéseket. Ha viszont Cristina Fernandez kerül hatalomra, minden esély megvan rá, hogy az egészet elveti az új vezetés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK