Tudta, hogy melyik a világ legdrágább gyümölcse?

2019.04.10. 10:33

A japánok nemcsak a gyümölcsök ízére, de azok külső megjelenésére is igényesek. A szezon első, legszebb és legfinomabb portékái pedig árveréseken cserélnek gazdát, számunkra horrorösszegekért. Az infostart.hu figyelt fel rá, hogy nemrég újabb árverési rekordot döntött egy pár mangó.

Japánban minden évben aranyáron kelnek el a szezon kezdetén tartott árveréseken az első és legjobb, kifogástalan minőségű gyümölcsök. Rekordáron, félmillió jenért (1,3 millió forintért) talált gazdára egy pár mangó Mijazaki prefektúrában a szezon első piaci árverésén.2014-ben még rekordot lehetett felállítani 660 ezer forinttal is, akkor ennyit ért egy pár piros héjú mangó.

Őrület: 1,3 millió forintnak megfelelő jent adtak egy pár mangóértForrás: Agrárszektor

A vagyont érő mangók, a Taijo no Tamago (Nap tojása) elnevezésű helyi mangómárka termékei. A Mijazaki Mezőgazdasági Szövetség szerint azért különlegesek, mert egyenként legalább 350 grammot nyomnak, rendkívül magas a cukortartalmuk, és a héjuk nagyobb része halványpiros színű.

Az aukciót nagy tömeg kísérte figyelemmel. A mangókért a rekordárat egy helyi nagykereskedelmi vállalat fizette ki, amely egy fukuokai áruházban fogja eladni. Japánban megszokottak a hasonló aukciók a szezon kezdetén. Az abszolút árverési rekordot két kantalup dinnye tartja, amelyre 2008-ban 2,5 millió jent (5,8 millió forintot) áldozott egy vevő.