Rengeteg új munkahely köszönhető az óriási függőhídnak

Maputo–Katembe függőhíd
A general view of the newly inaugurated Maputo-Katembe bridge taken on November 10, 2018 in Maputo, Mozambique. - Mozambique's President Filipe Nyusi opened a Chinese-built bridge in the capital Maputo on Saturday that cost $785 million, saying it would help link northern and southern Africa. (Photo by ROBERTO MATCHISSA / AFP)
Vágólapra másolva!
Tavaly év végén adták át a forgalomnak a Maputo-Katembe hídat Mozambikban, és az új átkelő létesítése máris érzékelhető gazdasági növekedést hozott a szegény afrikai állam számára, számol be arról az Africanews.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, óriási pusztítást okozott a szegény délkelet-afrikai országban az ott végigvonuló Idai ciklon. Ezek mellett a hírek mellett azonban örvendetesebb fejleményekről is érkeznek onnan beszámolók. A kínai támogatással megépített, az ország fővárosát, Maputot, a Maputo-öböl felett a déli külvárossal, Katembével összekötő függőhíd, ígéretes lehetőségeket hordoz magában. Nemcsak a két település közötti utat rövidíti le, hanem - több más beruházással együtt - munkahelyeket is teremt a környezetében.

A Maputo-Katembe híd átadásának napján Forrás: AFP/Roberto Matchissa

A 3 kilométer hosszú, novemberben átadott létesítmény, melynek leghosszabb felfüggesztése 680 méter, Afrika leghosszabb függőhídja, és nagyban hozzájárul a helyiek életszínvonalának emelkedéséhez.

Ahogy több helyi lakos elmondta, átadásával néhány percre rövidült az út Katembe és Maputo között.

Korábban komppal is két-három órába tellett az átkelés az öblön, az ingázók egy része naponta kétszer is ennyit utazott azért, hogy onnan munkahelyére, majd otthonába jusson.

A hídnak kereskedelmi szempontból is óriási jelentősége van.

Átadásával jelentősen lerövidült az utazási és áruszállítási idő a Dél-Afrikai Köztársaságból a mozambiki fővárosba.

Az ország további fejlesztési tervei között pedig szerepel, hogy a függőhíd forgalmát autópályára vezetik rá, amely egészen a két ország határáig ér.

Gazdasági fellendülést hozhat a függőhíd Forrás: AFP/Roberto Matchissa

Ennek keretében 187 kilométernyi útvonalat építenek, több kisebb híddal.

A függőhíd építési költsége 786 millió dollár, azaz mintegy 220 milliárd forint volt,

ismertette Filipe Nyusi mozambiki elnök az átadásakor. A 2014-ben indított projekt 95 százalékát Kína finanszírozta, részben az országnak folyósított kölcsönök révén.

Az egyik helyi fővállalkozó szerint a beruházás eddig 3788 munkahelyet teremtett, és további több ezer munkavállalónak nyílik lehetősége új munkatapasztalatok szerzésére, és ez által képességeinek fejlesztésére.