Az év végére összeszedheti magát a világgazdaság

2019.04.10. 21:02

Immáron harmadik alkalommal vágta vissza a világgazdaság növekedési kilátásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Némi optimizmusra adhat okot azonban, hogy a szervezet arra számít, az év végéhez közeledve megélénkülhet némileg a globális gazdaság aktivitása.

Miközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ismét visszavágta a világgazdaság növekedési kilátásait, a szervezet számos pontot megjelölt, amely optimizmusra adhat okot az idei év második felében. A IMF most közreadott elemzése szerint

idén 3,3 százalékkal bővülhet a globális gazdaság, ami 0,2 százalékpontos vágás a januári prognózishoz képest. A legfrissebb előrejelzés szerint 2020-ban 3,6 százalékos lehet a növekedés.

Ezzel együtt az IMF úgy látja, a kínai gazdaságélénkítés, a globális pénzügyi piacok javuló teljesítménye, az eurózóna időszakos nehézségeinek elmúlása, valamint az olyan feltörekvő piacok, mint Argentína és Törökország stabilizálódása, együtt felpörgethetik a növekedést az idei év második felében.

Feltörekvő ellensúlyok

Egy ilyen kedvező együttállás pedig ellensúlyozhatja a fejlett gazdaságok gyengülő növekedését. Különösen az Egyesült Államokban érezhető a növekedés zsugorodása, ahogy a korábbi kormányzati kiadások és az adócsökkentések hatásai lassan elmúlnak. Ennek eredményeként az IMF 2,3 százalékos bővülést vár idén az USA-tól, de jövőre már csak 1,9 százalékos lehet az amerikai növekedés. A világ második legnagyobb gazdaságának számító Kínában eközben az idei 6,3 százalék után jövőre 6,1 százalékkal erősödhet a GDP.

Az év második felében elkezdheti összeszedni magát a világgazdaságForrás: AFP/Zach Gibson

Az alapvető forgatókönyv továbbra is kedvező Ázsia feltörekvő gazdaságaiban, és az IMF a kínai lassulást sem értékeli negatívan. A szervezet szerint ugyanis üdvözlendő, hogy a kínai növekedés egyre inkább rááll egy fenntartható pályára. Más feltörekvő térségekben azonban már sokkal nehezebb a helyzet. A nyomott nyersanyagárak és a belső viszályok ugyanis komoly nyomást helyeznek olyan gazdaságokra, mint Latin-Amerika, a Közel-Kelet, Észak-Afrika, Pakisztán, és szubszaharai Afrika egyes területei.

Vannak még kockázatok

Vannak azonban általános lefelé ható kockázatok is a világgazdaságban. A Valutaalap ezek között kiemelte a kereskedelmi feszültségek további eszkalálódását, a piaci hangulat esetleges radikális romlását (például a brexit vagy az olasz pénzügyi bizonytalanság következtében), de az is kedvezőtlenül hathat, ha a befektetők képe megváltozik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikájáról.

Ázsia lehet a globális növekedés motorjaForrás: EyePress News

Az IMF vezető közgazdásza végül jelezte, amennyiben a globális gazdasági növekedés elkezd komolyan visszahúzódni, akkor

szükség lehet egy koordinált költségvetési élénkítésre a világ vezető országaitól. Gita Gopinath hangsúlyozta, pozitív hatást gyakorolhat viszont, ha megállapodás születik az Egyesült Államok és Kína között a kereskedelmi tárgyalások során.

Magyarország kapcsán a Valutaalap kimondottan optimista hangot ütött meg. A novemberben közzétett régiós prognózishoz képest ugyanis az IMF az idei növekedési előrejelzését 0,3, míg a 2020-asat 0,1 százalékponttal javította föl. A jelenlegi várakozás szerint idén 3,6, jövőre pedig 2,7 százalékkal bővülhet a magyar GDP – a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK