A létszámleépítést a munkatársaknak szóló hírlevélben jelentette be a leverkuseni székhelyű cég, abban megerősítve, hogy a leépítések keretében 4500 munkahely szűnik meg Németországban. A lépés a Werner Baumann vezérigazgató által 2018 decemberében bejelentett megszorító program része, amely 12 ezer munkahelyet szüntet majd meg világszerte a vállalatnál.

Információk szerint a csoport olyan belső szolgáltatásokon is takarékoskodni kíván, mint az informatika, a pénzügyi folyamatok és az operatív beszerzés.

A Bayer olyan önkéntes megoldásokra is támaszkodik a munkahelyek csökkentésében, mint például a korai nyugdíjba vonulás (57 év feletti munkavállalók) vagy a végkielégítés.

A Bayert jelentős kockázatok fenyegetik a Monsanto felvásárlása kapcsán, de a cég tagadja a vádakat, hogy ezeknek közük lenne a mostani jelentős létszámleépítéshezForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

A Bayer jelenleg a Monsanto integrációjának közepén van. Az amerikai csoport glifozát-tartalmú peszticid Roundup elleni perekben a leverkuseni cég nagy nyomás alatt áll. Két eljárást már elvesztettek, a Bayert így már nagy kompenzációs kifizetések fenyegetik, melyek nagyságrendje akár dollármilliárdos is lehet.

A Bayer vezetése korábban folyamatosan cáfolta, hogy a folyamatban lévő megszorító programnak köze lenne ezekhez a kockázatokhoz.

Cikkünk a Handelsblatt.com cikke alapján készült.