A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényenként 17,80 forint osztalékot fizet a 2018. évi eredmény után a társaság ezer forint névértékű részvényeire, erről döntött a társaság éves közgyűlése csütörtökön Győrben.

A járműipari holding tavaly 23 forintot fizetett részvényenként.

Az idei osztalékfizetés kezdőnapja május 28.

Osztalékra azok a részvényesek jogosultak, akik a 2019. május 21-i tulajdonosi megfeleltetés fordulónapján szerepelnek a társaság részvénykönyvében.

A közgyűlés elfogadta a Rába-csoport éves pénzügyi beszámolóját, amely szerint tavaly 1,197 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el, ami 23,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. 

A Rába-csoport árbevétele tavaly 10,9 százalékkal, 48,632 milliárd forintra nőtt.  

Mérleg szerinti eredménye 382 millió 466 ezer forint volt.

IllusztrációForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az EBITDA (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) éves szinten 3,79 milliárd forint lett tavaly, 7,6 százalékkal alatta maradt az egy évvel korábbinak.

A cégcsoport üzemi eredménye tavaly 18,5 százalékkal, 1,751 milliárd forintra mérséklődött.

Az üzletágak közül 2018-ban a járműalkatrész 7,7 százalékkal, a jármű üzletág 2,2 százalékkal növelte üzemi eredményét, a futómű üzletág üzemi eredménye azonban 36 százalékkal csökkent. A csökkenést Pintér István elnök-vezérigazgató az acélalapanyag- és energiaárak drasztikus növekedése miatti rontott versenyképességi feltételekkel magyarázta.

Az idei év negyedik negyedévében a Rába várhatóan befejezi azt a 10,5 milliárd forint összértékű beruházási programját, amely 2016-ban indult.

A technológiafejlesztő és kapacitásbővítő program célja a kulcstermékek előállítási technológiájának modernizálása, valamint a hatékonyság és a minőség javulása mellett a kibocsátás növelése a futómű üzletágban.