Magyarország a harmadik legnagyobb adócsökkentő OECD-ország

employee hands mobbing full paperwork documents business trainee corporation tired work binder young annoyed corporate success report boss desperate holding help secretary paper overtime pressure problem employe stress financial suit workplace office busi
24824659 - employee with heap of documents and papers
Vágólapra másolva!
Csökkent tavaly az OECD országokban a személyi jövedelem adó- és járulékterhelése a szervezet friss, Taxing Wages 2019 tanulmánya szerint. Magyarország a rangsorban a harmadik legnagyobb adócsökkentést hajtotta végre tavaly.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 36 tagállamában átlagosan 0,16 százalékponttal 36,1 százalékra csökkent tavaly a személyi jövedelmek adó- és járulékterhelése.

Az adó- és járulékterhek mértéke Észtország és az Egyesült Államok után Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben.

Magyarországon 1,11 százalékponttal 45,0 százalékra, az Egyesült Államokban 2,19 százalékponttal 29,6 százalékra, Észtországban 2,54 százalékponttal 36,5 százalékra csökkent tavaly a mutató.

Belgiumban 1,09 százalékponttal 52,7 százalékra csökkent az adó- és járulékterhelés.

Az OECD-átlag tavalyi csökkenése gyakorlatilag Észtországnak, az Egyesült Államoknak, Magyarországnak és Belgiumnak volt köszönhető.

Ezzel szemben 22 országban, az OECD-tagok közel kétharmadában kissé nőtt az adóterhelés, a fennmaradó tíz országban pedig szerény mértékben csökkent.

Illusztráció Forrás: 123rf

Az adó- és járulékterhek 45,0 százalékos mértékét tekintve Magyarország a hatodik a rangsorban. A gyermektelen egyedülálló dolgozók esetében a listát Belgium vezeti 52,7 százalékkal, a második helyen Németország áll 49,5 százalékkal, a rangsorban harmadik Olaszország 47,9 százalékkal, a negyedik és ötödik pedig Franciaország és Ausztria 47,6 százalékkal.

A Cseh Köztársaságban 43,7 százalék, Szlovákiában 41,7 százalék, Lengyelországban 35,8 százalék az arány.

A legkisebb adó- és járulékterhelés tavaly Chilében volt, 7,0 százalékos, 0,01 százalékponttal magasabb a 2017-esnél.

A második legkisebb adóterhelése, 18,4 százalékos Új-Zélandon volt az élőmunkának, a harmadik legkisebb, 19,7 százalék Mexikóban, Svájcban pedig 22,2 százalék, az OECD keretein belül a negyedik legkisebb. Az Egyesült Államokban a nyolcadik legkisebb az adóterhelés.