Nyilvánosak az egyéni vállalkozók jövedelemadatai

üzletember, üzletkötés
40364601 - handsome man making order at restaurant
Vágólapra másolva!
A cégekről köztudott, hogy a mérlegadataik, benne a bevételi és költségadataikkal, nyereségeik kimutatásával nyilvánosan és ingyen is elérhetők az interneten. Azt valószínűleg már kevesebben tudják, hogy ugyanez a helyzet az egyéni vállalkozókkal kapcsolatban is, akik e tekintetben nem magánszemélyek, így a vállalkozásukhoz kötődő bevételek nyilvánosnak számítanak és lekérdezhetőek.
Vágólapra másolva!

Az állami adó- és vámhatóság a bevallási adatok alapján,

évente - a bevallási határidőt követő harminc napon belül - a honlapján adózónként közzéteszi

az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény szerinti egyéni vállalkozók rendelkezésre álló bevételi, jövedelmi adatait, valamint adófizetési kötelezettségét. Erről az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 262. § paragrafusa rendelkezik.

A NAV évente egyszer, a bevallások után frissíti az adatbázist Forrás: 123RF

Az adatokat azonban kizárólag az egyéni vállalkozó törzsszámának megadásával lehet lekérdezni, amely a 11 jegyű adószám első 8 számjegye.

Az egyéni vállalkozók a kibocsátott számlákon ugyanúgy kötelesek feltüntetni az adószámaikat, mint a cégek.

A nyilvántartásban kizárólag az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény szerinti egyéni vállalkozók NAV által hibátlanul feldolgozott bevallásadatai (személyijövedelemadó-bevallás, egyszerűsített vállalkozói adó bevallás, KATA bevallás) szerepelnek.

Fontos még tudni, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók esetében

kizárólag a kisadózó vállalkozásra vonatkozó bevételi értékhatárt meghaladó bevétel és annak adója kerül megjelenítésre.

Az adatbázis jelenleg 211 979 egyéni vállalkozó adatát tartalmazza. Az adatok forintban láthatók.

A lekérdezésre az alábbi oldal szolgál.