Teljesen eltűnhetnek az olajóriások

energia megújuló szélerőmű környezetvédelem
A wind farm of 30 turbines is inaugurated on September 11, 2015 in Chatres, eastern France, making this site the 3rd biggest farm in France and putting the region of Champagne-Ardenne at the forefront of the renewable energy. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Vágólapra másolva!
Az olaj- és gázszektor 2050-re elveszítheti jelenlegi értékének 95 százalékát is – vetíti előre a Mercer konzultációs cég. A vállalat elemzése szerint a globális felmelegedés korlátozása érdekében hozott döntések azt eredményezhetik, hogy a jelenlegi formájukban szinte teljesen elértéktelenednek az olyan megavállalatok, mint a Shell, a BP vagy az Exxon.
Vágólapra másolva!

Először készült átfogó kutatás arra vonatkozóan, hogy miként érintené az egyes iparágakat és befektetési portfóliókat, ha a világ érdemben szembeszállna a klímaváltozással. A Mercer befektetési konzultációs cég kutatása szerint, ha a kormányok olyan intézkedéseket hoznak, melyek azt célozzák, hogy a globális felmelegedés megálljon a 2 Celsius-fokos határnál,

akkor az olaj- és gázszektor jelenlegi értékének 95 százaléka tűnhet el 2050-re.

Mindez pedig a befektetőket is érintené. A vizsgálat úgy számol, hogy a fejlett piaci befektetők évi 0,2 százalékos hozamot buknának az átalakítással, ami 2050-re összesen 5,6 százalékos kiesés lenne. Ez azonban nem nettó eredmény. A befektetők ugyanis nem kizárólag részvényekbe teszik a pénzüket, vagyis ha beleszámoljuk az ingatlanpiacra, a kötvényekre, valamint az infrastruktúrára gyakorolt hatásokat, akkor a Mercer prognózisa szerint végül a klímaváltozás elleni harc évi 0,1-0,3 százalék közti plusz hozamot jelenthet a befektetőknek.

A Mercer ezzel együtt több forgatókönyvvel is számolt.

Amennyiben a világ kormányai agresszív lépésekbe kezdenek, akkor 2050-re a globális olajkereslet a harmadával zsugorodhat, míg a kevésbé szennyező földgáz iránti kereslet 20 százalékkal nőhet.

Ebben a forgatókönyvben a szénfelhasználás radikális kivezetése szerepel, amivel párhuzamosan az elektromos autók adják majd az új járművek felét.

A nagy olajcégek értékük 95 százalékát is elbukhatják 2050-ig Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Egy ilyen világban az olaj- és gázrészvények értékük 42 százalékát veszíthetik el 2030-ra, majd 2050-re eltűnhet az érték 95 százaléka. A másik oldalon viszont a megújuló energiába irányuló befektetések 178 százalékkal bővülhetnek.

Van azonban egy másik forgatókönyv is, amelyben a kormányok nem hoznak elég kemény intézkedéseket, és 2050-re a felmelegedés eléri a 4 Celsius-fokos szintet. Ebben az esetben a Mercer szerint nem lesznek igazi nyertesek.

Az erősen szennyező iparágak is csak kevesebbet veszítenek, az olaj- és gázrészvények például csupán értékük 15 százalékát bukhatják el.

Mindazonáltal a Mercer úgy számol, hogy 3-4 fokos felmelegedés mellett minden szektor – kivéve a megújuló energiát – negatív hozamokat produkál majd. A prognózis alapján 0,1 és 7,7 százalék között lehet az éves veszteség a következő évtizedekben. Következésképpen a Mercer kutatása arra utal, hogy összességében a befektetők is jól járhatnak azzal, ha a kormányok keményebb intézkedéseket hoznak a globális felmelegedés visszafogásának érdekében.