Végleg leszámolnak az egyszer használatos műanyaggal a szomszédban

műanyag evőeszközök
Vágólapra másolva!
Egyértelmű tilalmat vezetnek be az egyszer használatos műanyag termékekre 2021.január 1.-én Szlovákiában, jelentette be egy sajtókonferencián Solymos László környezetvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A Növekedés.hu a newsnow.tasr.sk hírportál alapján írja, hogy a tilalom kilenc különféle, egyszer használatos műanyagtermék-típusra vonatkozik majd: tányérok, evőeszközök, ital-keverők, szívószálak, léggömbtartók, étel- és italdobozok, csészék és fültisztítók.

"Meg vagyok győződve arról, hogy Szlovákiának a hulladékok elleni harcban végül fel kell zárkóznia a többi európai országhoz. Ez kétszeresen is igaz a műanyagokra" - szögezte le Solymos László.

Hozzátette:

a szlovák piacra körülbelül évi 14 ezer tonna nem-csomagoló jellegű műanyag érkezik.

Illusztráció Forrás: 123RF

Ezek zöme evőeszköz és szívószál. Megítélése szerint az ilyen termékeket kevésbé környezetszennyező termékekkel kell felváltani.

A miniszter szólt arról is, hogy munkatársai az utolsó előkészületeket végzik a PET-palackok betétdíjainak bevezetését célzó jogszabályokon, amelyeket a szükséges uniós egyeztetést követően a kormány elé terjesztenek. Minisztériuma úgy becsüli, hogy egy PET palack betétdíja 36 forintnak megfelelő összeg körül alakulhat.