Átlagosan 30 százalékkal emelkedett a fővárosi panelek négyzetméterára

társasház
Budapest, 2009. december 15. Csaknem teljesen befejeződött, az eredeti határidőnél egy hónappal korábban a III. kerületi Faluháznak nevezett társasház felújítása. Magyarország legnagyobb lakóépülete 315 méter hosszú, 15 lépcsőházból álló, tízemeletes és 886 lakásos. A Faluház korszerűsítése során ötkamrás műanyag ablakokat építettek be, 10 cm-es szigetelést kapott a homlokzat és a tető, amire 1500 m2 napkollektort is telepítettek a melegvíz-ellátás segítésére. A ház megújulásával a felére csökkenhet az épület jelenlegi energiafelhasználása. A több mint egymilliárd forintba kerülő felújításhoz uniós források álltak rendelkezésre, ezenkívül a kerületi önkormányzat és a Panel Plusz program révén az állam is támogatta a korszerűsítést. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az első negyedévben is pörög az ingatlanpiac, a főváros budai oldalán átlagosan 30 százalékkal, 565 ezer forintra, Pesten pedig átlagosan 32 százalékkal, 503 ezer forintra nőtt a panellakások négyzetméterára az előző év azonos időszakához képest – közölte a Duna House.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a panellakások árai országos szinten drágultak, idén a január-márciusi időszakban Kelet-Magyarországon a négyzetméterárak meghaladták a 300 ezer forintot, ami

40 százalékos emelkedés 2018 első negyedévéhez képest.

Egy budapesti panel Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nyugat-Magyarországon ugyanebben az időszakban a panellakások négyzetméterárai 28 százalékos bővülés mellett megközelítették a 300 ezer forintot.

A Duna House mérései alapján az egész országot tekintve

a panellakások ára nominálértéken megduplázódott 2008-hoz képest, reálértelemben pedig másfélszeresére nőtt.

Idén az első negyedévében Budapesten a 40-60 négyzetméteres ingatlanok iránt volt a legnagyobb a kereslet, hasonlóan az előző év azonos időszakához.

Budán az ingatlanok 82, Pesten pedig 41 százalékát 600 ezer forintos négyzetméteráron vagy a felett értékesítették, így

a lakásárak is egyre inkább 40 millió forint fölé tolódnak.

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint korábban már közölte, hogy

Az első negyedévben 36 807 tranzakció zajlott a lakáspiacon, ez valamivel kevesebb az előző év azonos időszakában mérthez képest, amikor az ingatlan-adásvételek száma 37 213 volt.

A kormányzat családtámogatási lépéseinek kedvező hatása miatt a Duna House továbbra is erősödő ingatlanpiaci keresletre számít.