Közép-kelet-európai tőzsdecsúcsot tartott a Budapesti Értéktőzsde

Budapesti Értéktőzsde
Budapest, 2015. június 22. Kijelző a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Ma tartotta a Budapesti Értéktőzsde a közép-kelet-európai régió tőzsdéit vendégül látó találkozóját. A V4+CEE Tőkepiaci Konferencián a Visegrádi csoport értéktőzsdéi mellett a szlovén és a bolgár tőzsdék első számú vezetői vitatják meg a régió tőkepiacaiban, tőzsdéiben, illetve a tőzsdén jegyzett vállalatokban rejlő lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

A tőzsdecsúcsot megelőző napon a régiós tőzsdék vezetői zártkörű ülésen találkoztak egymással, ahol többek között a kkv-k tőkepiaci növekedésének státuszát, valamint egységes brand alatt megjelenő termékek kidolgozásának lehetőségeit járták körül - írja a Budapesti Értéktőzsde Origóhoz eljuttatott közleményében.

A régió értéktőzsdéit Petr Koblic, a Prágai Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója, egyben az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) elnöke, Peter Kubricky, a Pozsonyi Értéktőzsde vezérigazgatója, Marek Dietl, a Varsói Értéktőzsde vezérigazgatója, Ales Ipavec, a Ljubljanai Értéktőzsde vezérigazgatója, valamint Ivan Takev, a Bolgár Értéktőzsde vezérigazgatója képviselte.

A régiós tőzsdéket képviselő vezetők a tőzsdecsúcsot megelőző napon zártkörű ülésen vitatták meg az intézmények közötti még szorosabb és mélyebb együttműködés lehetőségeit.

A FESE stratégia mellett olyan témákat jártak körül az egyeztetésen, mint a kkv-k tőkepiaci növekedésének támogatása, vagy az egységes márka alatt megjelenő termékek kidolgozásának lehetőségei.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

A közel 100 fős, Európa leggyorsabb gazdasági növekedésű régiójának tőzsdéit összehozó nemzetközi konferencia megnyitó beszédében Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

az MNB egyedülálló, a tőkepiac fejlesztését célzó stratégiáját mutatja be, melynek alapja egy nemzetközileg is versenyképes, erős tőkepiaci ökoszisztéma kialakítása.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója, egyben a FESE tavaly megválasztott igazgatósági tagja előadásában a közép-kelet-európai régióban működő tőzsdék együttműködésének fontosságáról, illetve a Budapesti Értéktőzsde gazdaságfejlesztésben aktív szerepvállalásáról és a BÉT erős tőkepiaci ökoszisztémát célzó törekvéseiről beszél.

A hat értéktőzsdének helyet adó tőzsdecsúcson az Európai Tőzsdeszövetség is bemutatta európai uniós tőkepiaci fejlesztési stratégiáját a következő öt évre vonatkozóan, illetve központi figyelmet kapott a 2018 novemberében elfogadott lengyel nyugdíjreform is, melynek megvalósítása a tervek szerint idén júliusban kezdődik meg.