Így védekezzen lakásvásárlásnál az ingatlanos csalók ellen

fürdőszoba
Vágólapra másolva!
Az ingatlan adásvételi szerződéseknél ritka a szándékos megtévesztés, de van néhány pont, amire érdemes figyelni. Például az újépítésű ingatlanoknál előfordulhat, hogy a beruházó olyan okiratot írat alá az ügyfelekkel, ami lehetővé teszi, hogy építőként ki tudjon hátrálni az üzletből. A bérleményeknél pedig a legnagyobb veszélyforrást azok a csalók jelentik, akik úgy veszik el, az adott esetben százezer forintos nagyságrendű kauciót az érdeklődőktől, hogy nem is az övék a lakás.
Vágólapra másolva!

A kilencvenes évek elején még ügyvéd sem kellett egy ingatlan adásvételi szerződéshez. Azóta viszont sokat javult a helyzet és

a földhivatal is jobban nyomon követi, hogy melyik ingatlannak milyen tulajdoni viszonya van, azon milyen terhek vannak,

Ezáltal az ingatlannyilvántartási rendszer egésze biztonságosnak mondható.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint üzleti stiklik viszont még ma is léteznek.

„Az a tapasztalatunk, hogy az újépítésű ingatlanok terén vannak olyan beruházók, akik okos jogi szerződések által olyan lehetőséget teremtenek maguknak, hogy ha az ár nő, akkor időben ki tudjanak szállni az üzletből anélkül, hogy bármilyen veszteség érné őket. Néhány ügyfelünkkel előfordult, hogy kötöttek egy lakásra szerződést, majd amikor már közeledett az átadás, a beruházó visszafizette azt a díjat nekik, amit addig befizettek előleg gyanánt, lakást pedig nem kaptak" – magyarázta a szakember.

Mint mondta, ezzel gyakorlatilag annyi történt, hogy

a finanszírozással az ügyfelek segítették az építkezést.

Szerencsére ez nem jellemző dolog.

Gadanecz Zoltán arról is beszélt, régebben többször előfordult, hogy

ál- vagy névleges felújításokat végeztek a kivitelezők.

Például úgy csempéztek ki egy fürdőszobát, hogy fölgipszeltek egy csapot, de nem volt mögötte vízvezeték.

Noha ma már nem gyakori csalás, de azért nyissuk meg a csapot, kapcsoljuk fel a villanyt az ingatlan megvásárlása előtt Forrás: Origo

„Ennek már legalább tíz éve és ma már egyáltalán nem gyakori. Akkoriban még arról is lehetett hallani, hogy ugyanazon a napon dátumozott szerződésekkel, ügyvédekkel összejátszva több embernek is eladtak egy ingatlant, ami miatt sokan futhattak a pénzük után, de ez is a múlté" – tette hozzá a szakember.

Egyúttal azt javasolja, minden esetben nyissuk meg a csapot, kapcsoljuk fel a villanyt, mielőtt ingatlant vásárolunk. Igaz, a rejtett hiba fogalma ott szerepel az adásvételi szerződésekben, így az esetleg később felmerülő javítások költségei behajthatók. Ez többnyire nem rossz szándékból fakad, hanem abból, hogy az eladó sem tudta, hogy zajlott az építkezés.

Gadanecz Zoltán felhívta rá a figyelmet, hogy

amikor kiveszünk egy ingatlant bérleményként, érdemes kikérni a tulajdoni lapot a tulajdonostól, mert könnyen csalók áldozataivá válhatunk.

„Ma már akár háromhavi kauciót is elkérnek egy albérlőtől, ami esetenként 600 ezer forintra is rúghat.

Ráadásul ilyenkor egy ismeretlen személy ellen kell feljelentést tennünk, mert a lakástulajdonos erről valószínűleg semmit nem tud" – fűzte hozzá az ingatlanügyi szakember.