Az OTP Bank 219 forint osztalékot fizet a részvényeseinek, erről döntöttek a részvényesek a hitelintézet közgyűlésén, Budapesten. Döntés született arról, hogy a jövőben szétválasztható lesz a bank elnöki és vezérigazgatói posztja, továbbá újabb akvizíciós tervek is szóba kerültek.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: az OTP történetének eddigi legjobb eredményét érte el 2018-ban, a csoportszintű nyereség tavaly mintegy 1 milliárd euró volt.Hozzátette: mivel a bank a saját részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, a tulajdonosoknak kifizetett osztalék elérheti a részvényenként 221-222 forintot is.

Forrás: MTI/Manek Attila

A bank a tavalyi nyereségből 61,32 milliárd forintot fizet ki osztalékként.

A közgyűlésen elhangzott, hogy folytatják az akvizíciókat, és három további bank megvásárlása szerepel a tervek között.

Az OTP Bankcsoport tavalyi konszolidált, adózás utáni eredménye 318,322 milliárd forint lett, szemben az előző évi 281,339 milliárd forinttal.

Az OTP részvényesei módosították az alapszabályt, és arról döntöttek, hogy a jövőben - elvi lehetőségként - szétválasztható lesz a hitelintézetnél a bank elnöki és vezérigazgatói posztja.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójaFotó: Polyák Attila - Origo

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a szavazás előtt elmondta: rövid távon egyik tisztségtől sem kíván megválni, a döntés elvi lehetőségét azzal magyarázta, hogy nemzetközi szinten megsokasodtak a megbízásai, feladatai, ráadásul az év végéig már több mint 10 országban tevékenykedik majd az OTP Bankcsoport.

Az igazgatóság döntött arról is, hogy újra lesz alelnöke a banknak, az igazgatóság erre a tisztségre Erdei Tamást, az MKB Bank és a Magyar Bankszövetség egykori elnökét választotta meg.