Képviselői javaslatot nyújtottak be a Westminster-palotában ülésező brit Képviselőháznak, a parlament alsóházának, a skót font ügyében. A törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy a skóciai fontot az Egyesült Királyság teljes területén törvényes fizetőeszközként lehessen használni.

Törvényes valuta, de nem törvényes fizetőeszköz – leginkább így lehetne jellemezni a skót font helyzetét az Egyesült Királyság gazdaságában. A skóciai bankjegyeket ugyanis csak hazájukban fogadják el fizetőeszközként a kereskedelemben, Angliában már csak bajosan lehet azokkal fizetni.

Skócia az Egyesült Királyság része, de itt nem pusztán a központi, brit jegybank nyomtatta pénz van használatban. Hanem háromféle skót front is, amelyeket három helyi kereskedelmi bank bocsát ki, például a több száz éves múltra visszatekintő Bank of Scotland. A pénzintézetek által kibocsátott érmék és bankjegyek tényleges pénzek, nem pénzhelyettesítő eszközök. A hétköznapokban azonban csak Skóciában, esetleg a skót-angol határhoz közeli településeken lehet a skót font sterling bankjegyeivel fizetni.

A Skóciába induló magyar utazóknak is érdemes arra figyelniük, hogy a skóciai fontot, szemben az angol változattal, általában nem lehet a hazai pénzváltókban az utazás után forintra váltani. Így érdemes azokat külön pénztárcában tartani, és azzal fizetni helyben, nem az angol fonttal.

A skót font bankjegyei és érméiForrás: AFP/Andy Buchanan

A mostani képviselőházi törvényjavaslatot benyújtó Alistair Carmichael így fogalmazott: „Minden skótnak, aki valaha is délre utazott, van egy sztorija arról, hogy pénzét visszautasították, vagy csak aggályoskodva fogadták el” – számol be arról a BBC.

A képviselő által benyújtott törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy a skóciai fontot rendes fizetőeszközként elfogadják Angliában is. A mostani jogszabályok ugyanis finom különbséget tesznek a törvényes valuta és a törvényes fizetőeszköz fogalmai között.

Ezt kell megváltoztatni ahhoz, hogy a skót bankjegyeket Angliában is elfogadják.

Ha a kezdeményezésből jogszabály-módosítás vagy új törvény lesz, az azt jelentené, hogy megszűnne a skót és az angol font között most az utóbbi javára fennálló megkülönböztetés.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy skót kezdeményezés indul az ottani font rendezésének ügyében. David Mundell, a skóciai ügyekért felelős államtitkár 2009-ben már benyújtott egy erre irányuló javaslatot a Képviselőháznak, ám az végül nem jutott túl az alsóházon, és nem emelkedett törvényerőre.