Mi lesz így a profittal?

Wall Street-i bika elé helyezett fearless girl
'The Fearless Girl' statue is seen facing the iconic Wall Street charging bull statue as part of a campaign to push companies to add women on their boards, on March 8, 2017, in Lower Manhattan, New York. / AFP PHOTO / EDUARDO MUNOZ ALVAREZ
Vágólapra másolva!
A befektetők kezdhetnek felkészülni arra, hogy beüt egy profitrecesszió az amerikai vállalatok körében, ahogy az S&P 500 részvényindex cégei közel három éve először számolhatnak be csökkenő nyereségekről az idei első negyedévre vonatkozóan.
Vágólapra másolva!

Miközben egyesek optimisták a makrogazdasági adatok stabilizálódásával, illetve az emelkedő részvénypiacokkal kapcsolatban, a pesszimista elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai vállalatok közel három éve először számolhatnak be csökkenő profitokról az idei első negyedévre vonatkozóan – írja a MarketWatch.

Az RBC Capital elemzői például jelezték,

a korai jelentések arra utalnak, hogy az amerikai vállalatok hangulata januárban érte el a mélypontot.

Ráadásul az idei évre vonatkozó elemzői várakozások is folyamatosan romlanak.

Vízválasztó jelentések

Az általános rossz hangulatot mutatja, hogy április 5-ig a megszokottnál több vállalat vágta vissza a profitprognózisát, aminek következtében az elemzők náluk is mélyebb vágásokat hajtottak végre – mondta John Butters, a FactSet elemzője.

Eddig az S&P 500 részvényindex cégeinek 74 százaléka fogta vissza a várakozásait, ami meghaladja a 70 százalékos ötéves átlagot.

Ennek eredményeként az egy részvényre eső profitokra kiadott prognózisokat átlagosan 7,3 százalékkal vágták vissza az elemzők az első negyedévre nézve, ami messze felülmúlja az ötéves átlagnak számító 3,2 százalékos csökkentést.

A Wall Street kezdhet megrémülni a gyorsjelentési szezontól Forrás: 123rf.com

Az indoklások között a cégek olyan kockázati tényezőket jelöltek meg, mint a jelenleg is folyó amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, egy esetlegesen kiújuló amerikai-európai kereskedelmi konfliktus, az időjárási feltételek kedvezőtlen alakulása, az amerikai kormány leállása, a növekvő nyersanyagárak, a dollár ereje, valamint a lassuló világgazdasági növekedés.

Az elemzők pedig egyetértenek abban, hogy a most kezdődő gyorsjelentési szezon vízválasztó lehet a részvénypiacok számára is.

Profitnövekedések nélkül ugyanis megakadhat a részvénypiacok eddigi emelkedése. A jelentési szezon legsűrűbb időszaka egyébként április 22-én kezdődik, és május 3-ig tart majd.

A nagy felfutás vége?

A korai eredmények alapján pedig úgy tűnik, először fordulhat elő a profitok csökkenése 2016 második negyedéve óta, amikor a nyereségek 2,6 százalékkal csökkentek. Ha pedig bejön az előzetes várakozás, és valóban 4,6 százalékos eséseket mutatnak a profitok ebben a jelentési szezonban, akkor

ez lehet a legrosszabb három hónap 2016 első negyedéve után

Akkor 6,6 százalékos volt az esés. A 4,6 százalékos mínusz ráadásul igen éles váltás ahhoz képest, hogy a decemberi konszenzus még 3,0 százalékos emelkedés volt.

Vihar fenyegeti az amerikai profitokat Forrás: 123rf.com

Az egyes szektorok tekintetében az energiaipar bukhatja a legnagyobbat (23,6 százalék), melyet a nyersanyag- (12,6), valamint az információs technológiai szektor (10,6) követhet.

A legnagyobb növekedést ezzel szemben az egészségügy (3,8 százalék), a közművek (3,6), valamint az ingatlanszektor (2,0) hozhatja össze.

Profitrecesszióról hagyományosan akkor beszélhetünk, ha két egymást követő negyedévben csökkennek a vállalati eredmények. A legutóbbi ilyen recessziós időszak 2015 harmadik negyedévében vette kezdetét, és 2016 második negyedévéig tartott.