A Világbank is megkongatta a vészharangot az adósság miatt

kínai termékek
Vágólapra másolva!
Egyre veszélyesebb a világ eladósodottsága, és a kockázatok mögött elsősorban Kína áll – mondta a Világbank elnöke. A világ második legnagyobb gazdasága ugyanis hatalmas lendülettel nyújt kockázatos hiteleket instabil gazdaságoknak is.
Vágólapra másolva!

Noha a legtöbbször a kínai vállalatok eladósodottsága miatt aggódnak a befektetők, arra már kevesebben figyelnek, hogy a világ második legnagyobb gazdasága milyen hatalmas mennyiségben hitelez más országoknak.

Pedig ez mára komoly kockázatot eredményez, mivel

a kínai hitelezés sokszor nem kellően átlátható, illetve a megcélzott projektek minősége is megkérdőjelezhető

figyelmeztetett David Malpass, a Világbank elnöke, aki múlt pénteken foglalta el a posztját. Malpass korábban az amerikai Pénzügyminisztériumnál dolgozott.

Kína számos országnak több ezer milliárd dollár értékben nyújtott hitelt, beleértve az Egyesült Államokat is. Januárig Kína 1120 milliárd dollárnyi amerikai állampapírt tartott az amerikai Pénzügyminisztérium adatai szerint.

Kína gyakran nyújt kockázatos hiteleket a világnak Forrás: AFP

Malpass egyébként korábban is kritizálta Kína hitelezési gyakorlatát, különösen az Egy Övezet Egy Út, azaz az új Selyemút-kezdeményezés kapcsán.

A Világbank friss elnöke szerint ugyanis Kína instabil gazdasági háttérrel rendelkező országoknak nyújt is hiteleket,

aminek következtében ezek az országok magas és kockázatos adósságállományokat halmoznak fel, miközben a projektek minősége sokszor igen alacsony.

Mindazonáltal Malpass jelezte, érezhető, hogy Kína igyekszik visszafogni némileg a hitelnyújtási aktivitását, és Peking törekszik arra, hogy jó viszonyt ápoljon más országokkal.

A szakember arra számít, hogy a Világbanknak is egyre jobb lesz a viszonya Kínával.

Malpass ezzel együtt megjegyezte, a Világbanktól Kínának folyósított hitelek mennyisége folyamatosan csökken, és a szakember arra számít, hogy ez a trend a következő három évben is folytatódni fog.