Össztűz alá vették az Alibaba alapítóját

Jack Ma
Alibaba Chairman Jack Ma speaks on stage during the Tmall 11:11 Global Shopping Festival gala in Shenzhen, in south China's Guangdong province on November 11, 2016. Chinese shoppers unleashed a record deluge of cash online for Singles Day on November 11, Alibaba said, spending 120.7 billion yuan (USD 17.8 billion), with the e-commerce giant in the world's biggest online shopping promotion. / AFP PHOTO / STR / China OUT
Vágólapra másolva!
Kemény támadták az Alibaba alapítóját, Jack Mat, miután közölte, a technológiai cégeknél dolgozó fiataloknak „hatalmas áldásként" kellene tekinteniük arra, hogy túlórázhatnak. A milliárdos szerint heti hat napon át dolgozni reggel 9-től este 9-ig, óriási lehetőség a munkavállalóknak.
Vágólapra másolva!

Komoly ellenérzéseket váltott ki Jack Ma, amikor a múlt héten levélben fejezte ki sajnálatát az Alibaba munkavállalói felé, hogy sokan nem tudják kihasználni a túlórában rejlő „hatalmas lehetőségeket". A milliárdos jelezte, a 996-os munkaidő szerinte „nagy áldás".

A 996-os modell reggel 9-től este 9-ig tartó munkát jelent, heti hat napon keresztül

– írja a CNBC.

A technológiai sztárvállalkozó véleményét azonban nem mindenki osztja. A múlt hónapban például a kódmegosztó GitHub aktivistái indítottak el egy párbeszédet a 996-os modellről, és arra jutottak, hogy az ilyen formában dolgozó alkalmazottak komolyan ki vannak téve a kiégés veszélyeinek.

Jack Ma szerint áldás, hogy a fiatalok túlórázhatnak Forrás: AFP/Str

Jack Ma viszont határozottan képviseli a véleményét, hogy a fiatalok számára kiváló lehetőség a 996-os munkamodell. Szerinte éppen ebben az életszakaszban kellene a dolgozóknak lecsapni a lehetőségre. Hozzátette, a dolgozói elkötelezettség kiemelt fontosságú egy vállalat sikerében.

Ezzel együtt Ma szavai komoly ellenérzéseket váltottak ki az internetes közösségben.

Sokan azzal vágtak vissza, hogy az ilyen mértékű túlóra valójában csak a munkaadóknak „hatalmas áldás".

Mindazonáltal az Alibaba alapítója nincs egyedül a véleményével. Novemberben például a Tesla alapítója, Elon Musk írta ki a Twitterre, hogy „még senki nem változtatta meg a világot heti 40 órában".

Jack Ma azonban vasárnap már finomította a megjegyzését, és kiemelte, a túlóra lehetőségét meg kell adni a dolgozóknak, de az nem helyes, ha azt a cégek kikényszerítik. Hangsúlyozta, azok a vállalatok, amelyek kényszerrel túlóráztatják a munkavállalókat bukásra vannak ítélve.

Elon Musk is híve a hosszú munkaidőnek Forrás: AFP/David Mcnew

Az Alibaba elnökének megjegyzése egyébként azt követően látott napvilágot, hogy csütörtökön megjelent egy véleménycikk a People's Daily című kínai központi lapban, amely azzal érvelt, hogy

a 996-os munkamodell konkrétan megsérti a kínai törvényeket.

Az érvényben lévő jogszabályok ugyanis azt írják elő, hogy az átlagos munkaidő nem haladhatja meg a heti 40 órát Kínában.