Az év egyik sztárja egy 113 éves vállalat

Horizontal BOURSE ECONOMIE ET FINANCES FINANCES WALL STREET PHOTO D'ILLUSTRATION STATUE TAUREAU DRAPEAU NATIONAL
The Wall Street Bull sculpture is seen in the Financial District on December 8, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Miközben a befektetők lázasan rajonganak a fiatal, gyorsan növekvő és divatos technológiákban utazó cégekért, kissé meglepő lehet, hogy idén az S&P 500 index második legjobban teljesítő vállalata már több mint 100 éve működik. A Xeroxnak azonban bele kell húznia, ha hosszabb távon is tartani akarja az iramot a fiatal sztárokkal.
Vágólapra másolva!

Az 1906-ban alapított Xeroxnak eddig elég erős éve van. A cég papírja ugyanis közel 70 százalékot emelkedett, amivel az S&P 500 részvényindex második legjobban teljesítő vállalata. Még érdekesebb azonban a helyzet, ha azt nézzük, hogy a legerősebb részvény mögötti társaság még a Xeroxnál is idősebb.

A lista élén ugyanis az 1904-ben alapított kozmetikai óriás, a Coty áll.

A Xerox esete azért különösen izgalmas, mert hagyományosan egy nyomdatechnikai cégről van szó, amelyről sokan azt gondolhatják, hogy a vezető üzletága felett már bőven eljárt az idő. A társaság azonban időben megérezte az új korszak szelét, és alkalmazkodva a kihívásokhoz, egy dinamikus technológiai vállalattá vedlett át.

Nagy átszervezés készül

Ehhez kapcsolódik, hogy a vállalat mögött álló egyik sztárbefektető, Carl Icahn arra tett javaslatot, hogy

a Xerox alakuljon át egy holdingcéggé, aminek következtében még hatásosabban tudná működtetni a különböző üzletágait.

A részvényesek május 21-én szavaznak majd a javaslatról. Ezzel együtt a tervek szerint a Xerox egyre nagyobb hangsúlyt fektetne a szoftverekre és a szolgáltatásokra.

Átszervezéssel bizonyítana a Wall Streetnek a Xerox Forrás: Photo Credits to: Stuart Ramson 2009/Xerox Corporation (Nyse: Xrx)

Mindazonáltal az átállás igencsak időigényes lenne, és bár a Xerox hosszú ideje nagy név a parketten, nem lesz könnyű felvennie a versenyt olyan fiatalabba sztárokkal, mint a Google, az Amazon vagy a Netflix.

Nem meglepő tehát, hogy a cég nemrég kinevezett vezérigazgatója, John Visentin arra számít, hogy a Xerox a következő két évben lényegében stagnáló, vagy minimálisan növekvő, bevételekkel kell hogy kalkuláljon. Ezzel együtt

az egy részvényre eső profit éves szinten csak 2 százalék körül bővülhet majd a következő öt évben.

Ez azonban még nem is lenne olyan rossz eredmény, tekintve hogy az elmúlt öt évben átlagosan 5 százalékot meghaladó volt a profitcsökkenés.

Korai öröm?

Az elemzők viszont szkeptikusak a nagy tervekkel kapcsolatban, és a részvényre kiadott árfolyamprognózis konszenzusa 35,50 dollár, ami csupán 7 százalékkal haladja meg a jelenlegi szintet. Emellett a Xerox igen nagy fába vágja a fejszéjét azzal, ha teljesen egyedül akarja végrehajtani az átállást.

Tavaly egyébként az volt a terv, hogy a társaság összeolvad a japán rivális Fujifilmmel, azonban Icahn és egy másik aktivista befektető, Darwin Deason megfúrta az üzletet.

Ezt követően távolították el a korábbi vezérigazgatót, akinek a helyére Visentin került.

A Xerox árfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

A cég mögött álló legnagyobb befektetők tehát egyelőre örülhetnek a Xerox igen kedvező részvénypiaci teljesítményének, azonban hosszabb távon arra is szükség lesz, hogy a társaság megmutassa, képes érdemben növelni az eladásait.

A vezető részvényesek között Carl Icahn áll az élen 10 százalékos részesedéssel. Őt olyan befektetési óriások követik, mint a Vanguard, a Blackrock és a State Street Global Advisors, akik összesen épp 20 százalék alatti részesedéssel bírnak. Darwin Deason a maga 4 százalékával az ötödik legnagyobb befektető.