Újabb sztrájk az Amazonnál

2019.04.16. 11:50

Sztrájkoltak az amerikai kiskereskedelmi óriás négy központjában is a németországi dolgozók, mert több pénzt és jobb munkakörülményeket szeretnének – írja a CNBC.

A Rheinbergben, Werne-ben, Bad Hersfeldben és Koblenzben található központokban állt le a munka, ami akár csütörtökig is eltarthat, továbbá  a húsvéti időszak után is csatlakozhatnak a sztrájkhoz a dolgozók – foglalta össze a Verdi szakszervezet.

IllusztrációForrás: AFP/Philippe Huguen

Az Amazon szóvivője elmondta, a sztrájk nem okoz fennakadást a működésben, így a kiszállítás sem csúszik.

A Verdi szakszervezet 2013 óta rendszeres szervez sztrájkokat a németországi Amazon központokban, hogy így gyakoroljon nyomást a cégre, és elérje, hogy az ott dolgozók tisztességes fizetést kapjana, mivel az Amazonnál nincs kollektív szerződés.

IllusztrációForrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Az Amazon többször is elutasította a Verdi követeléseit, a szóvívó pedig közölte, a vállalat tisztességes és felelős munkáltató kollektív szerződés nélkül is.

Németországban 12 központja van az Amazonnak, az Egyesült Államok után ez a második legnagyobb piac. Az 1994-ben alapított cég mintegy 600 ezer alkalmazottat foglalkoztat, éves bevétele pedig meghaladja a 232 milliárd dollárt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK