Az egyik vezető amerikai olajtársaság, a Chevron, felvásárolta az Anadarko Petroleum céget, amely az egyik legnagyobb olajtermelő a Mexikói-öbölben és az egyik utolsó nagy független olajvállalat.

Ez a legnagyobb ágazati felvásárlás azóta, hogy 2016-ban a Royal Dutch Shell megvette a BG Group céget.

Szakértők szerint a Chevron a felvásárlással nem csak az Anadarko mélytengeri olajkútjaihoz és palagázmezőihez jut hozzá, de övé lesz az Anadarko mozambiki vegyes vállalata is.

Az akvizíció értéke 33 milliárd dollár, azaz, mintegy 9200 milliárd forint.

Az Anadarko részvényesei 0,3869 Chevron-részvényt és 16,25 dollárt kapnak minden egyes Anadarko részvényért. Az ügylet keretében a Chevron átvállalta az Anadarko csaknem 15 milliárd dolláros adósságát is.

IllusztrációForrás: AFP/Scott Olson

"A Chevron ezzel a leges-legnagyobbak ligájába lépett be. A 'három nagy' most már 'négy nagy' lett" - mondta az akvizíció értékelésekor Roy Martin, a Wood Mackenzie szenior elemzője. Az elemző kifejtette: a Chevron egyenrangú félként jelent meg a nagy olajipari vállalatok élmezőnyében, az Exxon Mobil, a Shell és a British Petrol mellett.

A Reuters az ügylet kapcsán emlékeztet arra is, hogy az olaj- és gázipari szektorban az Egyesült Államok mostanra meghatározó szereplővé vált, már ami a kitermelést illeti. A közelmúltban volt olyan nap is, amikor az USA cégei összesen 12 millió hordónyi nyersolajat hoztak a felszínre.

Ez több, mint az orosz és a szaúdi cégek összesített napi termelése.