Öt éve nem látott üzletre készül Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia, Riyadh
Saudi Arabia, Riyadh, traffic on the King Fahad road
Vágólapra másolva!
Tőzsdére készül Szaúd-Arábiában az ország egyik vezető bevásárlóközpont-fejlesztője, az Arabian Centres Company. Az előzetes számítások szerint ez lehet 2014 óta a legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátás az országban.
Vágólapra másolva!

A szaúdi pénzügyi felügyelet már jóvá is hagyta az Arabian Centres Company tőzsdére lépési kérelmét, melynek keretében 95 millió részvényt dobnának piacra a szaúdi tőzsdén, a Tadawulon. Ezzel a társaság nagyjából 20 százalékát vinnék ki a nyílt piacra.

Ráadásul a számítások szerint

ez lenne Szaúd-Arábia legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO) 2014 óta,

amikor az ország legnagyobb bankja, a National Commercial Bank tőzsdére lépett – írja a CNBC.

Az Arabian Centres Company vezérigazgatója, Olivier Nougarou szerint az IPO értéke az 1 milliárd dolláros tartományban mozog majd. A vállalat egyébként 19 bevásárlóközpontot fejleszt és üzemeltet Szaúd-Arábia 10 városában. A cég mögött a Fawaz Alhokair Group áll, melynek többségi tulajdonosa a szaúdi milliárdos, Fawaz Alhokair.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

A 17 éve működő vállalat tavalyi bevétele 576 millió dollár volt, szemben a 2016-ban elért 511 millióval. A társaság hivatalos közlése szerint a következő 12 hónapban még négy bevásárlóközpontot kívánnak nyitni Szaúd-Arábiában.

Ezzel együtt az Arabian Centres Company IPO-ja a szaúdi gazdaság egésze számára is fontos lépés lehet. Nem véletlen ugyanis, hogy a cég vezetője is hangsúlyozta,

az üzlet lehetővé teszi a nemzetközi befektetők számára, hogy kihasználják a folyamatosan bővülő szaúdi kiskereskedelmi szektorban rejlő lehetőségeket.

A szaúdi vezetés oldaláról pedig az IPO egy újabb lépés lehet a gazdaság diverzifikálása felé. A Vision 2030 nevű program ugyanis éppen azt célozza, hogy Szaúd-Arábia egyre inkább eltávolodjon az olajfüggőségre épülő modelltől.