Mennyit keresett tavaly a Harry Potter írónője?

- Square Horizontal PORTRAIT WOMAN WRITER LITERATURE PRESENTATION BOOK PORTRAIT AND POSE SMILING BUST
British author J.K. Rowling presents her novel "Harry Potter and the Deathly Hallows" which goes on sale at midnight 20 July 2007 at the National History museum in London. Worldwide anticipation and hype surround the publication of "Harry Potter and the Deathly Hallows," the seventh and final book in author J.K. Rowling's fantasy series. (Photo by SHAUN CURRY / AFP)
Vágólapra másolva!
Tavaly 54 millió dollárt keresett a Harry Potter-kötetek szerzője, Joanne Kathleen Rowling. Az írónő ugyan nem nyilatkozik sem magánéletéről, sem pénzügyi helyzetéről, de a New York Times becslése szerint 2016-ban vagyona meghaladta az 1,2 milliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

Rowling 2004-ben került fel először a World's Richest, vagyis a világ leggazdagabbjait felvonultató listára – az 552. helyre –, ugyanakkor tekintve, hogy ő nem vállalatvezető vagy -alapító, és nem is örökös, ez igazán sikeres teljesítmény, ráadásul

ő az első, aki íróként keresett ekkora összeget.

J.K. Rowling Forrás: AFP/Shaun Curry

A sorozat 1997-es indulása óta világszerte 500 millió példányban keltek el a Harry Potter-kötetek, ráadásul az utolsó rekordot is döntött: minden idők leggyorsabban értékesített fikciós könyve lett a Harry Potter és a Halál ereklyéi.

A New York Times becslése szerint a Harry Potter-regények legalább 7,7 milliárd dollár bevételt hoztak, és a szerzőnek 15 százalékos szerzői jogdíj jár ebből, ami alapján 1,15 milliárd dollárt kereshetett Rowling.

A 7,7 milliárd dollár összbevételt meghaladó filmek után pedig vélhetően 770 millió dollárt (217, 8 milliárd forint) kapott – foglalja össze a Business Insider.

J.K Rowling a Harry Potter és a Félvér Herceg könyvbemutatóján Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Forbes magazin szerint Rowling a harmadik legjobban fizetett híresség, aki 2018-ban 54 millió dollár (15,2 milliárd forint) bevételt szerzett,

idén pedig várhatóan ezt 95 millió dollárra (26,8 milliárd forint) tornázza fel.

Rowling tovább növelte rajongói bázisát a Harry Potter és az elátkozott gyermek kötettel és színdarabbal, valamint a szintén a varázslóvilágban játszódó Legendás állatok és megfigyelésük két filmjével is – az első film 814 millió dollár (230 milliárd forint) bevételt hozott a mozik jegypénztárában.

Ugyanakkor az írónő bevételei mellett rengeteget is költ, Jon Stewartnak adott interjújában elmondta, hogy

egyedülálló anyaként szinte az utcára került a kötetek sikere előtt,

ám a brit szociális háló „tompította a zuhanást", így örömmel fizeti ki a szigetország legmagasabb, 45 százalékos adókulcsát.

J.K. Rowling utolsó Harry Potter-kötetének dedikálásán Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Ráadásul az ötödik kötet, vagyis a Harry Potter és a Főnix rendje megjelenése előtt kizárólagos jogot adott húsz, hajléktalanok által árusított újságnak, hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék. Magyarországon például a hatodik kötet első két fejezete a Fedél Nélkül lapban volt először olvasható.

Az írónő ráadásul híres jótékonykodásáról is, az évek alatt mintegy 150 millió dollárt (42,4 milliárd forint) költött erre a célra, továbbá

16 millió dollárral (4,5 milliárd) támogatta az Edinburgh-i Egyetemet,

ahol az édesanyjáról, Anne Rowlingról elnevezett neurológiai kutatóklinikát hoztak létre – Rowling édesanyját többszörös szklerózissal diagnosztizáltak, és meghalt, mielőtt a lánya debütált szerző lett. Továbbá létrehozott egy nemzetközi gyermekjogi szervezetet, a Lumos Alapítványt – az elnevezés a fény varázslata a Harry Potter-kötetekből –, valamint a skóciai Volant Charitable Trustot.

Rowlingnak három háza is van, Edinburghban, Perthshire-ben és Kensingtonban.

Férjével, Neil Murray-vel pedig egy 330 ezer dollár (93,3 millió forint) értékű, Roxfort kastélyára emlékeztető faházat építtettek gyermekeiknek. Továbbá az írónő nagyon lelkes, ha designer ruhákról van szó, így előszeretettel jelenik meg különleges darabokban filmjei premierjén.