Életveszélyes babaágyat hívnak vissza, 32 gyerek halálát okozhatta

2019.04.17. 14:03

A Fisher-Price közel 5 millió babaágyat hív vissza az amerikai háztartásokból, mivel a feltételezések szerint a termék okozhatta több tucat csecsemő halálát - írja az Independent.

A visszahívást az után jelentették be, hogy egy amerikai fogyasztóvédelmi szaklap 32 csecsemő haláláról számolt be, az egy évtized alatt történt esetek pedig a cég babaágyához voltak köthetők.

IllusztrációForrás: Getty Images/AleksandarNakic/Aleksandarnakic

Az USA termékbiztonsággal foglalkozó hivatala felhívást tett közzé, melyben arra szólítja fel a vásárlókat, "azonnali hatállyal" hagyják abba a "Rock 'n Play" nevű babaalvó használatát, miután 30-nál is több csecsemőhalálnál bukkant fel ez a termék. A babaalvót a gyártó azzal ajánlotta vásárlásra, hogy a termék kellemes rezgést bocsát ki, ami segíti a babákat az elalvásban.

A termék veszélyességét az jelenti, hogy

a babák néhány hónapos koruk után már maguktól átfordulnak az oldalukra, arcuk pedig odanyomódik az altató oldalához, és így lényegében megfulladhatnak.

A gyártó Fisher-Price néhány napja felhívást tett közzé, melyben azt kérték a szülőktől, ne használják az alvót, ha a gyerek betölti a három hónapos kort. De az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP), mint a gyermekegészséggel foglalkozó szakmai szövetség szerint ez kevés, és a terméket egyáltalán nem szabad használni.

"Ez a termék halálos, és azonnali hatállyal be kell azt vonni" - mondja a szervezet elnöke, Kyle Yasuda. 

A Fisher-Price közleményt adott ki, melyben azt írják, minden termékük biztonságos, de "a jelentésekben szereplő esetek, illetve a használati és biztonsági előírásokkal ellentétes használati gyakorlat miatt visszahívjuk a terméket."

A cég azt kéri a vásárlóktól, vegyék fel a kapcsolatot a forgalmazóval ahol beszerezték azt, az ár visszatérítésével vagy levásárlásával kapcsolatban.

A termékből többfajta változat készült, a 40 dollárostól egészen a 149 dollárosig (kb. 41 ezer forint), és 2009-es bemutatása óta 4,7 millió darabot adtak el abból.

Ugyanezen jelentés szerint négy csecsemőhalál egy másik, hasonló babaalvóhoz köthető, amit az amerikai Kids II nevű cég készített. A cég azt mondja, a tragikus eseteknek viszont nem a termékükkel vagy a használati utasítás figyelmen kívül hagyásával, hanem más, külső körülményekkel függnek össze.

Az AAP a jelentés kapcsán kiadott közleményében azt írja, a szervezet továbbra sem javasolja gyerekülések, hordozók és más eszközök használatát az alváshoz, mert ezeknek megvan a kockázata, hogy a csecsemő átfordulva olyan pozícióba kerül, ahol nem tud mozogni, és ez akár fulladáshoz is vezethet.