Szárnyra kapott a kínai részvénypiac

2019.04.17. 20:03

Elég jó éve van eddig a kínai részvénypiacnak, ahogy a befektetők visszatérő optimizmussal szemlélik a világ második legnagyobb gazdaságának közeljövőjét. A javuló hangulatban pedig már több mint 30 százalékkal izmosodott idén a vezető kínai részvényindex.

Ahogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus egyre közelebb kerül a lezáráshoz, a kínai gazdaság pedig ismét az erősödő növekedés jeleit mutatja, a részvénypiaci befektetők optimizmusa is elkezdett visszatérni. Ezt tükrözi, hogy a keddi tőzsdezárásig például

a Shanghai Composite kínai részvényindex több mint 30 százalékos emelkedést mutatott az idei évben – ehhez jött még újabb 0,29 százalékos emelkedés szerdán.

A Shanghai Composite index idei alakulásaForrás: Investing.com

Ráadásul a sencseni mutató még ennél is erősebb, 40 százalékot meghaladó izmosodást hozott össze, de a legnagyobb vállalatokat tömörítő CSI 300 index is 35 százalékot meghaladó mértékben emelkedett eddig 2019-ben – írja a CNBC. Összevetésképpen, az amerikai Dow Jones és az S&P 500 index 13, illetve 15 százalékot erősödött eddig ebben az évben.

A kínai tőzsdének azonban volt honnan talpra állnia. Tavaly ugyanis a kínai piacok egy évtizede nem látott gyenge teljesítményt hoztak össze, és a Shanghai Composite éves alapon 24,6 százalékos mínuszban fejezte be 2018-at.

Tovább javíthatja a hangulatot, hogy szerdán a vártnál jobb kínai növekedési számok láttak napvilágot. A legfrissebb adatok szerint az idei első negyedévben 6,4 százalékos volt Kína éves alapú GDP-növekedése, miközben az elemzők 6,3 százalékos bővülésre számítottak. Amellett, hogy Peking az elmúlt időszakban gazdaságélénkítő lépéseket jelentett be, a márciusban közölt exportadatok és a feldolgozóipari aktivitás is a vártnál erősebb volt.

Már a kisebb befektetők optimizmusa is kezd visszatérniForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Mindent összevetve a befektetők és az elemzők egyre optimistábban figyelik a kínai fejleményeket, ahogy a makrogazdasági adatok mellett a vállalati hangulat is tovább javulhat a következő fél évben. A JPMorgan Asset Management egyik elemzője például jelezte,

már látják a jelét annak, hogy kisbefektetők is elkezdtek kedvezőbben viszonyulni a kínai részvényekhez a tavalyi szakadások után. A kínai részvények számára tehát az idei év nagy sztoriját az jelentheti, ha a világ második legnagyobb gazdasága újra meg tudja győzni az egészségéről a befektetőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK