Évente több száz vasúti késésért felelősek a lufik

2019.04.18. 20:02

Évente több száz késésért felelősek a héliummal töltött luftballonok az Egyesült Királyságban – írja a BBC. A 2002-ben alapított Network Rail vasúti vállalat szerint ez egy egyre inkább növekvő probléma.

Számos esetben a lufik a magas feszültségű felsővezetékekben ragadtak, amiért le kellett állítani a forgalmat, és kikapcsolni az áramot. 

IllusztrációForrás: Shutterstock

Egy héliummal töltött lufi, ha hozzáér a 25 ezer voltos felsővezetékhez komoly sérülést, vagy akár halált is okozhat" – nyilatkozta James Dean, a Network Rail londoni és észak-nyugati régiójának vezetője, majd hozzátette, ha a cégen múlna, megkérné az embereket, hogy ne utazzanak léggömbökkel, de akár az is megoldás lehet, ha egy zsákban vinnék azokat.

A cég szerint a lufik évente körülbelül egymillió fontnyi (370 millió forint) kárt okoznak a társaságnak.
A legutóbbi komolyabb eset a héten történt a Smethwick Rolfe Street állomáson, amikor egy héliumos léggömb belegabalyodott a felsővezetékbe, emiatt több száz járat késett, ennek költsége 5 ezer font (1,8 millió forint) volt.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A Network Rail kampányához léggömbkészítők is csatlakoztak. A léggömbök minden eseményen szórakoztatóak, de kérjük, felelősségteljesen dobja ki őket, és soha ne engedje el a léggömböket a levegőbe" – nyilatkozta a brit szakmai szervezet vezetője, George Oustayiannis.

Továbbá a lufi eregetést számos környezetvédelmi csoport is aggályosnak tartja, mivel a léggömbök nem lebomló anyagból készülnek, és veszélyeztetik az élővilágot, különösen a madarakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK