Páncélvillamosok járnak majd Izraelben, az új tel-avivi vonalon

tram-trail
Vágólapra másolva!
Robbanásbiztos, páncélréteggel szerelt villamosszerelvényeket szállít Kína Izraelnek a hamarosan megnyíló új vonalra, Tel-Avivba. A villamos - mint könnyűvasúti rendszer - kocsijait egy állami tulajdonú vállalat gyártja - írja az Asia Times.
Vágólapra másolva!

Az izraeli város korábban úgy tette közzé pályázati kiírását a szerelvények gyártására, hogy kikötötte: megerősített utastérrel, golyóálló, törmelékmentes ablakokkal kell rendelkezniük, amelyek

ellenállnak az esetleges robbantási kísérleteknek is, melyek terrorakciók gyakori eszközei.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség arról számol be, hogy az állami tulajdonú CRRC-nek a prefektúrajogú Csangcsun városában székelő leányvállalata, még 2015-ben nyerte el a megbízást a 90 kocsi megépítésére. A cég, a tender részeként, 16 éven át vállalja a karbantartási feladatok ellátását is.

Az első kocsikat a héten mutatta be a gyártó.

A CRRC többek között szénszálas, alumínium kompozit lemezeket használt a kocsik megépítésénél, hogy eleget tegyen a megrendelő kívánalmainak. Az alváz nem ferromágneses anyagból készült, így arra nem lehet mágnessel bombát erősíteni. Az ablakok robbanásbiztos anyagból készültek, és kibírják kövek, Molotov-koktélok romboló hatását is.

A váz- és aljzatszerkezet tűzállóságát a gyártó a beépített lángálló anyagoknak köszönhetően 15 percig garantálja.

Ez vészhelyzet esetén elegendő idő lehet arra, hogy az utasok elhagyják a kocsit. A kocsik vezetőfülkéit az egyébként légiközlekedésben a pilótafülkék védelmére használt szabványok alapján tervezték.

A tervek szerint Tel-Avivban két éven belül átadják az első, 23 kilométer hosszú vonalszakaszt, amelyen már a páncélvillamosok járnak majd. Így azokkal várhatóan 2021-ben találkozhatnak az utasok.